Pages

09 April 2008

Pošto glas?

Tadić misli da glas u Srbiji vredi oko 50 evra. Naime, Vlada Srbije razmišlja da poveća plate od 3 do 5 procenata zaposlenima u državnim institucijama plus ih jednokratno časti sa pedesetak evra. Kao i isplata trinaeste plate (za prasence) pred prošle izbore ni ovo povećanje naravno nema veze sa parlamentarnim izborima koji su zakazani za mesec dana već sa socijalnim dijalogom koji je vodio predsednik Tadić.

Povećanje plata (ili isplata bonusa) javnim službama od datuma raspisivanja izbora pa do održavanja izbora bi trebalo da se smatra krivičnim delom jer predstavlja kupovinu glasova i krađu poreskih obveznika koji trpe direktnu štetu zbog takve odluke. Kazna za isplatu jednokratnog predizbornog bonusa bi mogla da bude doživotna robija bez prava na pomilovanje, dok bi se predizborno povećanje plata kažnjavalo smrtnom kaznom.

Najinteresantnije je što kupovina glasova često ne funkcioniše. Da li zaista očekuju da će nekome ovim potezom da promene mišljenje? U jednom selu u Kambodži seoski poglavar je podelio saronge (marame) i pirinač svim seljanima koji su rekli da će da glasaju za vladajuću partiju. Na izborima u tom selu je vladajuća partija dobila manje glasova od opozicije. Da bi otkrio ko nije glasao za vladajuću partiju i povratio pirinač i saronge selonačelnik je tražio od svih glasača da se zakunu nad čašom vode u kojoj je bila potopljena statuica Bude da nisu glasali za opoziciju. Niko se nije odao. Znaju ljudi da je glasanje tajno. Na kraju je samo selonačelnik imao problem jer su mediji preneli priču. Tužno je da naši seoski poglavari misle da kupovinom glasova mogu nešto da postignu. Jedino me zanima šta naš selonačelnik planira da potopi u čašu ako mu kupovina glasova propadne?

4 comments:

danica popovic said...

Ali to je propalo u Kambodži zato što nemaju pojma sa politikom. Evo kako je to Milo uradio za veliki crnogorski referendum: ja tebi dam popunjen listić - ti meni vratiš prazan listić (koji doneseš sa glasališta)- ja tebi 100 evra! Pošteno, transparentno... A dati 100 evrića na poverenje, eeeee, to se Milu ne bi desilo!

Ali nije tačno ni to da glasači po pravilu kažnjavaju one koji ih nagrađuju. Stvar je u očekivanjima, ako glasači misle da je to jednokratno i ako očekuju bolje od druge političke opcije, onda će glasati za njih, inače neće. Imam dva primera iz okruženja. Prvo, Mađarska - prošlu parlamentarnu pobedu svi pripisuju 20%tnom rastu plata u državnoj administraciji. Drugo - Srbija, Mlađa Dinkić i njegov NIP, pa posle toga čovek dobi novi mandat. Sad nije ništa novo imao da da, pa se priklonio koaliciji - zna covek da nije kreirao povoljna ocekivanja...

puno pozdrava

Tako da to jeste štetno, ali ako pogledate kako izgleda politički privredni ciklus, ispada da u predizbornoj kampanji populizmu malo šta stoji na putu...

Lazar Antonić said...

Koliko li je bilo nevažećih listića na referendumu u CG? Listića na kojima je bila zaokružena opcija za nezavisnost i ispod dopisano Hvala ti Milo.

Moguće je da predizborno povećanje plata ne odmaže (kratkoročno) ali mi je i dalje teško da poverujem da mnogo pomaže.

Mada moram da priznam da je interesantno da radikali nisu kritikovali ovaj potez demokrata jer sam siguran da bi demokrate kritikovale radikale da je situacija obrnuta. Radikali svojom ćutnjom verovatno poručuju da će i oni ubuduće povećavati plate, čime verovatno umanjuju celokupni efekat ove odluke.

U svakom slučaju hvala na primerima iz okruženja.

Lazar Antonić said...

Usput, da li je moguće da se kambodžanci razumeju u politiku ali ne i u izbornu krađu?

danica popovic said...

Da, bilo bi interesantno videti Jorgovanku Tabakovic kako preslišava Mladju za njegove populisticke poteze...

Ali ste mi pomogli da otkrijem poruku DS-a, koja glasi - zasto da glasate za radikale, kad oni samo znaju da dizu plate, a mi radimo i to, a i idemo u Evropu... I na struju i na baterije, dakle.

Puno pozdrava i hvala za ovu mentalnu gimnastiku