Pages

05 March 2008

Kandidati i ekonomija

Hillary je sinoć dobila i Ohio i Texas primaries što je vraća u život, ali šanse su i dalje 70:30 za Obamu. Obama jeste imao napade populizma, ali po tome i dalje nije gori od Hillary, osim možda što se vesti i analitičari sada više koncentrišu na njega. Ja i dalje mislim da je on manje zlo, a i Jagdish Bhagwati, vodeći spoljnotrgovinski ekonomista, misli da bi Obama bio bolji za slobodnu trgovinu.

Sa druge strane McCain je i konačno osigurao republikansku nominaciju. Iako libertarijanci nisu oduševljeni (glasao protiv Bušovog smanjenja poreza, slaže se sa demokratama oko globalnog zagrevanja, hoće da u Iraku ostane "100 godina") nije ni bilo sjajnih kandidata. A jedna jako dobra vest je njegov ekonomski savetnik: McCain je skoro izjavio da se i ne razume mnogo u ekonomiju i da za te stvari treba pitati njegovog savetnika Phila Gramma. A Phil Gramm je bivši senator, ali i bivši profesor ekonomije na Texas A&M univerzitetu, prijatelj Stiva Pejovića i libertarijanac ili tačnije small-government konzervativac u Reganovoj tradiciji. Osim što ga savetuje, ako McCain pobedi Phil Gramm je viđen za sekretara finansija.

4 comments:

Ivan Jankovic said...

Da, slazem se da je Obama verovatno manje zlo od Hilari, mada ne mogu da kazem da mi ne bi bilo zabavno da vidim nase politicare kako razgovaraju sa potpredsednikom Vesli Klarkom, drzavnim sekretarom Holbrukom ili savetnikom za nacionalnu bezbednost Madlen Olbrajt. Ali, ipak ima vaznijih stvari od srpskog, ovakvog ili onakvog, gledanja na americke izbore...

McCain samo pokazuje koliko je republikanska stranka u teskoj krizi. Mozda je zaista bolje da pobedi Obama, ako je sve sto o ekonomiji ima da kaze republikanski predsednicki kandidat "pitajte mog ekonomskog savetnika" (ali zato zna da je potrebno smanjenje potrosnje energije zbog globalnog zagrevanja).

Anonymous said...

"Mozda je zaista bolje da pobedi Obama, ako je sve sto o ekonomiji ima da kaze republikanski predsednicki kandidat "pitajte mog ekonomskog savetnika"

ja mislim da je to bas dobro sto nista ne zna i sto kaze pitajte mog savetnika, pa i regan je slicno radio.

Anonymous said...

Mart Laar je prije nego sto je postao premijer Estonije, i od nje napravio "ekonomsko cudo", iz ekonomije procitao samo jednu knjigu - "Ekonomija u jednoj lekciji".
Time neznanje, uz liberalnog savjetnika ili sekretara, moze biti od pomoci pri donosenju ekonomski efikasnih politickih odluka.
cg

Ivan Jankovic said...

Ne, Regan je rekao "zelim da skinem teret drzave sa vasih ramena". To je Regan rekao. To je rekao i Bus mladji 2000 mada se nije bas proslavio. Najmanje sto se ocekuje od republikanskog kandidata je nacelna posvecenost ideji minimalne drzave, sto se u ekonomiji ocituje kao zagovaranje smanjenje drzavne potrosnje i poreza. Ako to ne moze da bude glavna poruka on po meni i nema nikakvog razloga da se kandiduje. Niej cudo da su i libertarijanci i Regan-konzervativci vrlo, vrlo skepticni prema McCainu.