Pages

16 November 2008

Blog policija

Verovatno da bi sprečila haos koji preti da nastane na neregulisanom tržištu blogova, genijalna italijanska opozicija je predložila uvođenje reda u blogovanje. Predlog zakona iza kojeg stoji lider opozicije Walter Veltroni predviđa obaveznu registraciju svih blogova, tretiranje bloga kao štampanog medija i primena sve prateće regulacije, kao i oporezivanje prihoda koje blogeri naprave od reklama (oglase smo kao što vidite sa strane i mi uveli pre nekoliko dana i za sada zaradili 20 centi.) Glasova protiv praktično da i nema, osim od strane samih blogera, tako da će zakon najverovatnije biti usvojen.

Tragikomično je što se to dešava u zemlji gde je poslednji pokušaj države da se bavi internetom pokazao kao spektakularni promašaj. Vlada je 2003. počela da organizuje sajt za promociju turizma, jer očigledno je i turizmu potrebna centralna podrška umesto da se razvija stihijski. Rezultati su da je do današnjeg dana, posle 5 godina rada i angažovanja nekoliko ministarstava iz dve različite vlade, na projekat potrošeno celih 45 miliona evra -- a da sajt još ni ne postoji! Čista istina.

Nadam se da će im i regulacija blogova isto tako ići od ruke.

5 comments:

Unknown said...

Da li ste (autori-vlasnici ovog bloga),posto ste vec krenuli u njegovu "komercijalizaciju", razmisljali o njegovoj prodaji ili prodaji udjela?
Da li je uvodjenje placenih oglasa smisljena i dogovorena namjera za pravljenje komercijalnog i profitabilnog projekta?

Potencijalni invenstitor :)

Slaviša Tasić said...

Ma vrednost je toliko mala da nema nikakvog smisla, prihod od oglasa je simbolican.

Andrej Stanimirović said...

Tržišno rešenje?
Priceless!
:)

Unknown said...

Pozdrav trzisnim resiteljima!


Taj sajt je vaistinu bio bruka :) Mozda ne bi bilo lose proveriti kako su neka veca ulaganja u sajtove ovde kod nas prosla? Pa onda i tome pisatiu? :)

Inace, u USA regulacija blogova ide tako sto se korporativnim blogovima (web stranice tu obavezu vec imaju i uglavnom ppstuju, trziste ih nateralo) iskazuju samo istinite informacije.

Ovo je krenulo zbog nagadjanja na webu koja su bila pretocena u stampane medije, ali bez striktno napravljene razlike da je rec o blogu i polu-privatnom misljenju a ne zvanicnoj informaciji.

To je nadalje zakacilo Sarabanes-Oxley i korporativno upravljanje (po stavci da korporacije imaju apsolitunu obavezu da svoje akcionare informisu pravovremeno i tacno) preteci da preraste u korpoartivni skandal izazvan tekstovima objavljenim u medijima.

Tako da... mislim da oni jos ne znaju za praksu koja kod nas postoji - da se stavi odricanje od odgovornosti iza komentara koji ostaju na blogu. Jer, izgleda da su doticni novinari prenosili sve bez razlike, sajt, blog i komentare...


Linkovi su ovde

http://www.irwebreport.com/daily/2008/07/30sec-oks-websites-and-blogs-for-reg-fd/

http://www.sec.gov.news/speech/2008/spch073008km.htm

Unknown said...

pardon (zaboravila sam da je ovo blogspot)

evo linkova:


1. irwebreport

2. U.S. Securities & Exchange Commission

pozdrav

JJ