Pages

12 October 2008

MMF spasava svet

Jedna od boljih zabava mi je kad vidim naslov ili samo najavu neke vesti, a onda čitam ostatak i samo je pitanje kad će se pojaviti ono za šta znam da mora biti u toj vesti.

Jedan takav momenat večeras. Video sam vest pod naslovom MMF: ekonomija na ivici raspada. I ne čitajući dalje bilo mi je jasno šta mora da sledi. MMF jedini ima recept za spasavanje sveta, i nudi svoje ekspertske usluge u tom smislu. I zaista negde na sredini te poduže vesti čitamo:

" Štros-Kan se juče u Vašingtonu sastao sa predstavnicima zemalja grupe G7, američkim predsednikom Džordžom Bušom i predstavnicima Svetske banke, nakon čega je izjavio da bi MMF trebalo da "u dubinu ispita razloge krize i da koordinira svoje postupke sa ostalim institucijama".

Prema njegovom mišljenju upravo je MMF pravi fond za taj posao koji već ima pripremljene izvore da bi mogao da pomogne bilo kojoj zemlji koja se zbog posledica krize našla u finansijskim problemima
."

Ima li veće divote za MMF na ovom svetu!? Više nismo samo vatrogasci u problematičnim zemljama poput Rusije, Argentine ili Srbije, sad je ceo svet postao Argentina! I mi ga jedini možemo spasiti. A taman smo imali problem da objasnimo zašto uopšte više postojimo i u koje svrhe trošimo milijarde dolara poreskih obveznika godišnje. Sad je već lakše - prva stvar je da dobijemo par stotina miliona da "ispitamo u dubinu uzroke krize". Bez toga svet ode dođavola.

3 comments:

Gabriela said...

krugman, ha?!

Vanja said...

Meni je ovo mnogo smesno.

Ivan Jankovic said...

" Although America has higher per capita income than other advanced countries, it turns out that that's mainly because our rich are much richer. And here's a radical thought: if the rich get more, that leaves less for everyone else."

Toliko o Krugmanu. A Nobela je dobio i Mirdal i razni slicni opskurni likovi. Takav je zivot.