Pages

21 October 2008

Ko treba da se žali?

Kaže Nenad Čanak u Kažiprstu, vezano za poskupljenje gasa:

"Da, i moram da Vam skrenem pažnju na 180.000 domaćinstava, koliko koristi gas u Vojvodini, naspram 20.000 domaćinstava koliko koristi gas van teritotorije Vojvodine, a u Srbiji. Znači da je 90% privatne potrošnje gasa na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Mi smo zbog toga i tražili da nam se objasni o čemu se tu zaista radi."

Mene, kao nekoga ko živi sa ove strane Dunava, više zanima kako smo uopšte došli u situaciju da je Vojvodina per capita 25 puta više gasifikovana od ostatka Srbije.

2 comments:

Crni said...

Vrlo je jednostavno...
1. Kada je Vojvodina imala autonomiju mogla je svoj novac da ulaze u razvojne projekte, pa je gasifikacija pocela jos pre nekoliko decenija.U drugim delovima Srbije ni kanalizacija nije uradjena.
2. Postoje nalazista gasa u Vojvodini i pipeline uvoznog gasa pocinje odatle.
3. Postojao je strateski plan razvoja gasifikacije i sredstva koja su ljudi iz Vojvodine odvajali za prikljucke( ne male sume), to nije tek tako besplatno stiglo sa neba.

Sada je i jasnije zasto je 89/120 poslanika skupstine Vojvodine glasalo za novi statut, a pitanje da li ce proci u skupstini Srbije. Zato i treba statut i autonomija.

Marko Paunović said...

Sve su to dobri argumenti. Ja nemam nista protiv autonomije, sta vise, mislim da je potrebna. Iskreno, novi Statut nisam citao.

Problem je sto mislim da nije dobro pricati o pljacki na takav nacin.

Kao sto mi smeta ovo oko gasa, isto bi mi smetalo i kada bi neko "s ove strane" rekao - "Vojvodina nas pljacka jer koristi nasu struju po cenama koje su nize od trzisnih".

Kada se stvari finansiraju iz budzeta, uvek neko nekoga "pljacka". A, ako pitate neke ljude, navodnici u prethodnoj recenici su potpuni visak. :)