Pages

06 June 2008

Novi premijer

Dragan Bujošević u prethodnom NIN-u piše:

"U Tadićevom okruženju je napravljen i foto-robot budućeg premijera. Trebalo bi da on bude cenjeni makroekonomista, koji nema dodira sa tajkunima, nema mrlje u karijeri, za kojim se ne vuku repovi afera, koji je stručan naročito u oblasti socijale – penzije, plate, radno pravo i koji ima dobre kontakte sa svetom. Dakle u dve reči: Gordana Matković. Ona jeste bila kandidat i pred izbore u januaru 2007. godine. Ipak, u vreme kada je privid važniji od stvarnosti, ona ima jednu neoprostivu manu: ne ume da glumeći zavodi birače."

Goga bi, po mom mišljenju, bila daleko najbolji premijer. Međutim, sa Bujoševićem se ne slažem oko toga da su svi ostali kandidati za premijera lažovi i foliranti. Evo, recimo, Mirko Cvetković kaže otvoreno za novi Ekonomist, a vezano za povećanje penzija:

"Moj odgovor na pitanje da li postoji način da se za ove zahteve obezbede sredstva je da u principu uvek postoji način. Teoretski uvek je moguće preusmeravanje potrošnje sa jednih rashoda na druge. Cilj je, međutim, da se obezbedi takva struktura potrošnje koja će na dugi rok maksimizirati poziciju svih interesnih grupa."

Posle kažu da
ekonomski modeli nemaju utemeljenje u realnosti. Suština je u "maksimiziranju pozicije svih interesnih grupa".

1 comment:

mp said...

Goga je odlican lik ali mislim da ne bi bila najbolji premijer u sadasnjim okolnostima. Ne mislim cak ni da je Tadicev fotorobot ispravan, stvarno ne vidim razlog da uz nekih 4-5 ministarstava koja se bave privredom i sl jos i premijer bude makroekonomista. Mnogo je bitnije da bude iskusna i dovoljno jaka politicka figura nego li strucnjak za ekonomiju. Naravno, pitanje je ko odgovara tom profilu sa strane proevropejaca - pa plasim se da je to najvise Dinkic, uglavnom jer mu je konkurencija u okviru koalicije slaba.