Pages

30 May 2008

Šta bi danas rekao?

Na Youtubeu postoji jedan od poslednjih intervjua koje je dao Zoran Đinđić, navodno 21.februara 2003. Treba ga pogledati u svakom slučaju, a transkript se može naći ovde. Jedan zanimljiv citat:

Ja sam rekao - ako ne važi za Srbiju ono što je važilo u Dejtonu, a to je da su nacionalne zajednice dobile svoj kolektivni status i da su granice nepromenljive, da se kaže - u redu, sve te republike bivše Jugoslavije su države. Dakle, ako to ne važi za Srbiju, a ja mislim da unazad neće važiti više ni za koga, kako objasniti da je jedini presedan napravljen upravo za Srbiju.

Naravno, svi mi pretpostavljamo da bi danas govorio drugačije. Sigurno ne bi postavljao pitanje Dejtona, jer to čak ni DSS ni radikali ne rade. Ali, mislim da je jasno iz ovog intervuja da bi mu danas pozicija oko Kosova bila bliža poziciji DS-a, nego poziciji LDP-a. Možda i grešim, naravno.

3 comments:

Igor said...

Mozda ova teza zvuci naivno, ali mi se cini da bi ta grupa ljudi koja mu je bila bliska u vladi (a koja vecinom danas sedi u/oko LDP-u) ima nekakvo moralno pravo na njegov "legacy", tj. interpretaciju njegovih stavova, i da mu je idejno najbliza.
Osim toga, Zarko Korac je jednom pricao o Djindjicevoj strategiji za Kosovo:
1. Probaj da zadrzis Kovoso kao autonomiju
2. Ako ne mozes da zadrsis Kosovo, probaj podelu
3. Ako ne moze podela, zahtevaj ubrzani ulazak i beneficije u EU.
Tako je to navodno glasilo.
Osim toga, Djindjicev pragmatizam nikad ne bi rekao da bi odabrao "suverenitet" ispred "integracija" kao sto je to nedavno Tadic rekao.

Anonymous said...

Raspravljati o tome šta bi rekao đinđić o kosovu je kao da počnemo da raspravljamo o tome šta bi rekao tito. Ne vidim svrhu...

Marko Paunović said...

Mozda i nije bitna rasprava na temu sta bi danas rekao.

Ali, mislim da jeste bitno videti sta je tada rekao.