Pages

29 May 2008

Misliš da možeš da budeš premijer?

Alex Tabarrok smatra da su glasači loše informisani i da zbog toga donose loše odluke. Kao primer daje tri razloga zbog kojih smatra da predizborne debate treba zameniti nečim novim:

  • Dosadne su (više ljudi gleda prosečne serije nego političke debate)
  • Ne otkrivaju ništa o znanju kandidata jer političari koriste pripremljene poruke koje ponavljaju kao papagaji u kondiciji
  • Nije jasno ko je pobednik debate

Umesto debata Tabarrok predlaže organizovanje kvizova i rialiti programa gde bi glasači mogli da uporede informacije koje dobijaju sa pravim sposobnostima kandidata. Program bi imao tri segmenta:

  • Kandidati bi trebalo da za 12 sati ubede par pred razvodom da sami raspodele svoju imovinu (Coaseova teorema)
  • Kandidati bi igrali diplomatiju, igra slična riziku gde pregovaranje ima veću ulogu od bacanja kockica (Teorija igara)
  • Kandidati bi trebalo da pogode ko je tajanstvena osoba, kao u kviskoteci, odnosno ko je ponudio najbolje ekonomsko rešenje ako ga nude npr. ronilac, vozač i ekonomista.

Tabarrok smatra da bi ovakvi testovi povećali informisanost glasača (i gledanost), dali bolji uvid u sposobnosti kandidata i jasno odredili pobednika. Program bi sigurno imao veliku gledanost ali nisam siguran da bi uticao na kvalitet izabranog kandidata. Sa druge strane ne vidim kako bi mogao da ima loš uticaj na kvalitet. Generalno, sjajna ideja. Čak je i NYT imao pozitivan članak o ovom predlogu i zaključio da, ako ništa drugo, bar bi znali da su nam političari pametniji od đaka petaka.

3 comments:

Marko Paunović said...

A zamisli "Big Brother: President Edition". Ubacis sve kandidate u kucu mesec dana pre izbora i tu onda ima svega - spletki, koalicija, saradnje, plakanja, tuce. Naravno, morali bi da izbace ono glupo ogranicenje da ne sme da se raspravlja o politici.

Svake nedelje biraci izbacuju po jednog iz kuce, a onaj ko ostane na kraju postane predsednik.

Mozda ne bi bilo debate o buducnosti penzionog sistema, ali je nema ni ovako.

Lazar Antonić said...

Već vidim Mladenovića i Lidiju Vukićević kako kao i Skaj i Kaja imaju strastven ali suzdržan odnos.

Sandra said...

Hm, interesantan pogled na stvari.
Veoma zanimljivo.

Ali slazem se s idejom da su glasači loše informisani i da zbog toga donose loše odluke, a i slazem se s tim da su debate dosadne.