Pages

23 May 2008

Kakvo lupetanje

Stvarno odavno nisam video ovako loš tekst:

Богатство власника „Делта холдинга" процењује се на две милијарде долара, што је 0,35 одсто БДП-а Србије, који износи 560 милијарди долара

Brojevi koje koriste za BDP su skandalozni. Srbija - 560 milijardi dolara? Amerika - 138.000 milijardi? Indija 29.000 milijardi? Odakle im ovi brojevi, uopšte mi nije jasno. U najmanju ruku, svi brojevi su udesetostručeni, budući da se ukupni svetski BDP procenjuje na oko 50-60 hiljada milijardi.

Hajde da novinar Politike ne zna da li je BDP Amerike 14 biliona ili 140 biliona dolara. Ali da ne zna da je BDP Srbije jedno 10 do 15 puta manji od 560 milijardi dolara je stvarno neverovatno. Što, usput, znači da je učešće Miškovićevog bogatstva u srpskom BDP-u oko 4-5%, a ne 0,35%, a učešća i svih ostalih su potcenjena.

1 comment:

Lazar Antonić said...

Ne mogu da nađem članak iz jutarnjeg lista na koji se pozivaju. Ne može da se poredi ukupno Miškovićevo bogatstvo sa BDP koji meri godišnji promet. To je kao kada bi se merila ukupna vrednost Yahoo kompanije sa godišnjim profitom Microsofta. Onda bi nesumnjivo zaključili da je Yahoo vrednija firma.

Sa druge strane možda su mislili da je ukupna vrednost svega u Srbiji 560 milijardi? Onda bi poređenje imalo smisla. Nemam drugo objašnjenje. Ili je to ili je lupetanje kao što si rekao. Mada, ovako konfuzan tekst je stvarno skandalozan iako generalno ne bi bilo prvi put da najstariji list na balkanu objavljuje gluposti.