Pages

18 March 2008

Zašto 30%?

Direktor Službe za ljudska i manjinska prava Dragan Lađević kaže da danas u Srbiji postoje svi neophodni mehanizmi i institucije kojima se garantuje ravnopravnost polova. Između ostalog, navodi i činjenicu da na izbornim listama stranaka mora da se nađe makar 30% žena.

Pitanje je - zašto taj procenat nije 51,37% (koliko je učešće žena u ukupnom stanovništvu Srbije po poslednjem popisu)? Otkud im baš 30%?

9 comments:

Suzana Ignjatović said...

Ne mogu da nahvataju ni 30 posto, za 50% bi morali da postave mreze za hvatanje na mestima visoke koncentracije populacije XX hromozomske orijentacije, Zara Women itd. Koliko se secam poslednji Rodni barometar kaze da oko 3 puta vise muskih ima u strankama. Tih 30% onda ispada fer kvota, ne? Ili se ti, Marko, slazes sa Hillary C. da je za sve kriv GLASS CEILING i da jadne zene ne mogu doci do izrazaja na funkcijama jer ih ometa old-boy mreza drugara, pa ih mozda to odvraca od uclanjenja? A imas i psycho verziju - samo 7% populacije zena je angazovano u politici jer su interiorizovale sopstvenu nemoc i nekompetentnost. Ja sam vise za konzumeristicku teoriju - normalna (zenska) osoba vise voli shoping bilo koje vrste nego akciju "ja bleja ispred komiteja"...

Anonymous said...

Meni i dalje nije jasno zašto žene mogu idu 5 godina ranije u penziju nego muškarci i zašto im je osnovica za oko 15% veća nego muškarcima.

Marko Paunović said...

Pingvin:
Odgovor je ocigledan - zato sto zene zive u proseku 5 godina duze od muskaraca (75,9 prema 70,6), pa da bi u proseku bile 10 godina duze u penziji od muskaraca. A deset je, to svi znamo, bas lep i okrugao broj.

Suzana Ignjatović said...

Da, deluje nelogicno, i jos se kao poseban staz racuna 2 godine za trece dete...

Pongvin, razlicite starosne granice za penzionisanje muskaraca i zena nisu nikakvo dostignuce vec socijalni atavizam. Postoji u nekim ex komunistickim drzavama. U "razvijenom" svetu su jednake starosne granice za oba pola. Mozda je to imalo smisla da bude kompenzacija za 15-casovno radno vreme u koje je spadalo i nosenje troje dece na grbaci nakon radnog vremena...pre 50 godina. Danas je to malo medvedja usluga, ne samo zenama koje su visokoobrazovane (npr. kreditna ogranicenja). Da ne pominjem zdravstvene probleme - npr. depresija. Nije cudno, s obzirom na to da je glavni deo vanporodicnog socijalnog zivota prosecnih zena Srbije jos uvek vezan za posao, izvan toga - mrka kapa. Ima istrazivanja o tome...

Naravno da se u regulisanju te stvari ne moze svima ugoditi jer je postavljena naopako. Penzija kao proizvod socijalnog kvazi-lapota uvek ce biti nepravedna prema nekome.

Hoce li neko reformisati tuzni penzioni sistem, konacno?

Anonymous said...

Zato sto je 20% premalo, a 40% previše.

Suzana Ignjatović said...

Tu smo negde izmedju Avganistana (kvota oko 25%) i Kostarike (40%). Taman kao Kolumbija (30%).

Lazar Antonić said...

Gledao sam dokumentarac o stjuardesama u engleskoj koje se bune jer moraju u penziju sa 50 ili 55. Mislim da bi bilo pravednije prema majkama da se kaze da mogu da se penzionisu ranije, ako tako zele. Sadasnji sistem je previse okrutan.

Slaviša Tasić said...

Bilo bi lepo da se penzijski fondovi privatizuju pa da u penziju ide ko kada hoće.

Anonymous said...

a zar nije ograničavnje ličnih sloboda ako se provodi rodna, spolna ili bilo kakva uranilovka, to je jednostavno kao i preraspodjela dohotka, ili ajde da budem cinik pa da pitam zasto je u NGO u SRBIJI više
frigiduša nego u populaciji ;-)