Pages

28 March 2008

Biznis u Srbiji

Mudrosti (bez cinizma) Nikole Đivanovića, bivšeg Dinkićevog savetnika:

- Srbija je „odlična zemlja za zabavu, ali ne i za biznis".

- Možete da imate najjači motor, ali će on bez ulja zarđati. Likvidnosti nema zato što su kamatne stope užasno visoke, a tolike su zato što država ima debalans budžeta. Ona treba da vodi labavu monetarnu, a čvrstu fiskalnu politiku, dok se kod nas radi obrnuto.

- Nisam primetio nikakve pomake u poslednjih pet godina. Ne kažem da neće biti bolje jednog dana, ali kada će on doći - ne znam. Još uvek deluje ogromna birokratija koja postoji samo zbog sebe. Takođe, ne sme država da uzima toliki procenat BDP-a kao sada. Osim toga, više od polovine pravila koji važe u poslednjih 50 godina treba izbaciti.

7 comments:

Slaviša Tasić said...

Ne znam kakva mu je ovo mudrost, da se vodi labava monetarna politika i da realna kamatna stopa bude nula. Likvidnost je lepa, ali je i recept za inflaciju.

Ostatak je dobar.

Lazar Antonić said...

I minus mu je što je osnivač nacionalne korporacije za stambene kredite.

Marko Paunović said...

Taj deo o nultoj realnoj kamatnoj stopi zato nisam ni citirao. Kao ni deo o kreditima. :)

Ovo o labavoj monetarnoj politici ja tumacim kao "smanjenje obavezne rezerve". Mene, ako nikad nisam pomenuo, ovolika rezerva mnogo nervira.

Lazar Antonić said...

Hteo si da ga prošvercuješ kao libertarijanca ali te je Slaviša na vreme provalio i ubacio mu crnu kuglicu. Mada generalno zaista ne izgleda kao loš tip.

Marko Paunović said...

Daleko je on od libertarijanca, ali mi deluje ok.

ivan said...

da fed ne vodi labaviju monetarnu politiku USA bi danas bile kao eu. evropska privreda propada zbog restriktivne monetarne politike ecb. sa druge strane,engleska koja ima tradicionalno fleksibilniju centralnu banku ima 1-2 p.p. veci godisnji rast gdpa u proteklih 5 godina.

nema niceg loseg u labavoj monetarnoj politici ako privreda nije drzavna i ako se vrsi efikasa alokacija kapitala bez subvencija itd.

Slaviša Tasić said...

Ivane, ima mnogo razloga zašto EU ne ide dobro, ali monetarna politika nije jedan od njih. Ta stara kejnzijanska ideja da je labava, tj. inflatorna monetarna politika dobra za ekonomiju je i teorijski i empirijski odbačena, čak i od strane današnjih kejnzijanaca.