Pages

29 February 2008

NBS priznaje

Guverner Jelašić se konačno složio sa nama:

Prema njegovim rečima ...referentna kamatna stopa je ispod stope inflacije.
... Zbog toga je, kako je istakao Jelašić, Narodna banka Srbije odlučila da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,75 na 11,5 odsto.

To što je referentna kamatna stopa ispod stope inflacije znači da je realna referentna kamatna stopa negativna -- to jest da je monetarna politika sve ovo vreme bila ekspanzivna.


Kao što odavno govorimo, na primer ovde, ili malo opširnije ovde.
I podsećam da je referentna kamata već jednom podignuta pre dva meseca, sa 9.5%.

Eto zašto su cene rasle.

2 comments:

Lazar Antonić said...

Još pre više od godinu dana je Jelašić najavio da će se fokusirati samo na inflaciju ali od tog obećanja ne bi ništa.

Da sam na Jelašićevom mestu ja bih zaboravio na kurs. Nastavio bih da povećavam kamatnu stopu dok ne dovedem inflaciju u koliko god da je planirano. Koliko će da vredi dinar u tom slučaju bi po meni bio problem vlade. Vlada svakako ima mehanizme kojima može da utiče na kurs.

Uz to, bih redovno kritikao vladu zbog kursa par meseci bih branio uvoznike a par meseci izvoznike. Takođe bi optuživao vladu da zarađuje milione na kursnim razlikama :)

Jelašić greši ako misli da se njegov uspeh meri i stopom razvoja srpske privrede. Nije u pitanju Greenspan. Ostaće upamćen samo po inflaciji. Trebalo bi da odbija pritiske vlade da se meša u kurs i po cenu da ga skupština smeni. Bar bi otišao uzdignute glave. Nema bolje preporuke nego da si smenjen zbog zalaganja za nisku inflaciju.

Anonymous said...

Eh, lako je to reci.