Pages

15 February 2008

Manifest

Fantastičan program za libertarijansku stranku. Napisao ga je A.Vulin.

"U kapitalizmu, najvažniji su efikasnost i profit. Bilo bi veoma efikasno ukinuti parlament i izbore! Ostavimo samo vladu koju izaberu najbogatiji, zatim bi vlada izašla pred javnost sa više predloga, sačekali bismo nekoliko sati, eventualno jedan dan, da berza reaguje. U zavisnosti od njene reakcije odluka bi bila prihvaćena ili odbačena, i eto srećne zemlje! Zamislite uštedu u novcu i nervima, a i finansijeri bi mogli svoj teško i generacijama stican kapital da koriste za nove privatizacije i da prestanu da plaćaju vladine službenike i šefove partija. Umesto nervoze i žuči, sve bi se rešilo na berzi između ,,akcija petnaest najuspešnijih preduzeća”. Milioni koji nisu zaposleni u tim preduzećima, niti su im više vlasnici, trebalo bi samo da podignu glave prema gospodarima i da poslušno i pobožno potvrde ono što im poručuje berza! Zlatno pravilo kapitalizma je: izbacimo posrednika. Idealna demokratija teži ka ukidanju posrednika između vlasti i naroda. Priznajmo berzu i ukinimo besmisleno biračko pravo! Naši gospodari će nam reći šta treba da mislimo putem berze. Zašto trošimo novac i vreme na izbore, korumpirane političare i skupštinske rasprave? Preskočimo posrednika i sledimo korumpirane, kradljive, pohlepne, nezasitne gospodare berze! "

2 comments:

Anonymous said...

Konacno i taj Vulin nesto pametno da kaze.

Ivan Jankovic said...

Sto samo dokazuje da je SPS zloupotrebio drugove Marksa i Lenjina, i da je vreme da se proba ponovo...Pa ko ziv ko mrtav.

Najzanimljivije je sto su na berzi sada hiljade obicnih gradjana, a bice i milioni kad se podele besplatne akcije sadasnjih javnih preduzeca. Kao da je "berza" neka zaverenicka skupina tajkuna, a ne mesto gde ljudi koji imaju neko vlasnistvo (ukljucujuci i siromasne) trguju. I koja donosi enormnu korist najsiromasnijima. It's economics stupid.

Ali, komunistima nije bitna sirotinja ni njeni interesi, vec podbunjivanje sirotinje da bi postigli svoje cilejve politick ekontroel nad ljudima. To sto pad berze pokazuje da investicije manje vrede, a ovo da se zaposlenost i plate sirotinje smanjuju, komunisticke banauze ne zanima. Oni znaju samo napamet par kvazi-marksistickih refrena o klasnoj borbi.