Pages

20 February 2008

Škole sutra ne rade

Izgleda da škole neće raditi zbog mitinga.

To me podseća na jedno od mojih prvih političkih iskustava. Naime, `89. godine, pošto sam krenuo u peti razred, na jednom času istorije počne nastavnica da nam objašnjava kako je danas istorijski dan, kako imamo sreće što imamo tako pametnog i sposobnog čoveka na čelu države, kako će sve biti mnogo bolje nego danas. Nakon toga nas izvede u školsko dvorište (gde je već bilo 100-200 đaka), podele nam zastave, neke slike (više se ni ne sećam, valjda Miloševićeve), direktor održi prigodan govor. Bilo je i povika "Kosovo je Srbija", ali su to uglavnom vikali osmaci, koji su znali šta se dešava.

Posle toga smo imali fizičko, pa je nas nekoliko počelo da priča o tome šta se uopšte dešava, pošto nikome nije bilo jasno šta znači reč "Amandman" i šta je to "Ustav" i zašto je toliko bitno što su "doneti amandmani na ustav" i kakve to veze uopšte ima sa nama. Jedan moj drug, kome je ćale bio nastavnik odbrane i zaštite nam je rekao da je čuo da će "biti rata". Nama bilo smešno.

I danas kada sretnem na ulici tu nastavnicu istorije, bude mi muka.

14 comments:

Nikola B said...

U moje vreme u srednjoj su isto postupali, samo sa druge strane. Svako ko je išao na mitinge DOSa je imao opravdane časove, a nastavnici su stalno držali predavanja kako je svanulo novo vreme i sad će sve biti bolje... Da je budućnost u našim rukama... I izvodili nas u dvorište i sve to...

Na žalost, u istom smom sranju, bez obzira na generaciju, i vi, i mi, i oni sad...

Marko Paunović said...

Pa nismo bas u istom.

Te `89. sam igrao Master of Kung Fu na Komodoru 64, `91. sam igrao Civ I na Amigi 500, `96 - Civ II na PC-ju sa 16 mega RAMa, 2000. - CIV III na PC-ju sa 64 mega RAM-a, a danas mi je i CIV IV vec dosadila.

Ipak je bolje nego onda, nemoj tako. Bar se grafika u igricama popravila.

Anonymous said...

Ah, i ja imam slicna secanja, jedino sto sam ja tada bio vec srednja skola :)

Kako smo prosli posle prethodnog dogadjanja naroda, svi dobro znamo. A nama se nesto istorija previse ponavlja :(

deda said...

Mnogo me sramota !

Anonymous said...

Dok su deca u skoli postoji odgovornost skole (drzave) za tu decu i za postupke te dece, a posto skole ne rade, odgovornost je na roditeljima, a ne na drzavi i ministru.
MOZDA je i to bio jedan od razloga da skole danas ne rade, jer ja iskreno verujem da bi vise dece bilo na protestu kada bi skole radile - lakse bi se organizovali, a i imali bi izgovor da odu sa casova.

Anonymous said...

I dosta preduzeca radi skraceno.

Anonymous said...

Пре двадест једне године, кад сам гледао пренос фамозне осме седнице (ЦК СКС)рекао сам супрузи која је, прилично збуњена, питала ко је тај који лупета с говорнице:
"Ово је тешки лудак који ће нас све одвести у п. м.!"
Е, док сам прекључе гледао седницу скупштине - ПОМИСЛИО САМ ПОТПУНО ИСТО!ЧИСТИ ФЛЕШБЕК!

Anonymous said...

Ако сте збуњени, и незнате шта се дешава, питајте осмаке :).

Marko Paunović said...

Jasno je meni da je ovo odradjeno kako bi nastavnici, a ne deca, mogli da odu u Beograd na miting. Nisam ja izvlacio nikakvu paralelu, samo sam rekao da me podestilo na pre 19 godina.

era said...

Mene je danas dotukla vest da je Filozofski fakultet odlucio da radi skraceno do 3. Dok sam 90tih bila student ovog fakulteta bila sam ponosna na tu cinjenicu, a sad me stvarno sramota. Da li je to rezultat negativne selekcije na fakultetu ili negativne selekcije u nasoj zemlji

Anonymous said...

Ušće 1988, Gazimestan 1989, Kontramiting 1996, Kosovo je Srbija 2008.Sve je isto samo njega nema...

Marko Paunović said...

Zanimljiva mi je tu jedna stvar. Zasto svi, kada navode Miloseviceve mitinge, uporno izbegavaju da navedu koncerte 1999. godine, za vreme bombardovanja?

Iskreno, meni ovo danas vise lici na te koncerte, kada smo "pokazivali svetu" (ne znam doduse sta tacno), nego na ove ostalne mitinge.

Suzana Ignjatović said...

Kako god neko gledao na trenutno stanje u vankosovskoj Srbiji, ne moze da ospori da je izaslo iz normale. I to ne bi mogao da promeni ni parlament sa 80% Cedinih poslanika...Koliko znam, mnoge firme nece raditi ili ce to biti skraceno. To sto istog dana nece raditi neka privatna pekara, nemacka ambasada i drzavne skole povodom iste stvari govori u prilog mojoj tezi. Nikakva drzavna pomirljivost nece negirati vanrednost trenutne situacije. Cak i da sutra Kostunica izadje i prizna Kosovo...

"Na žalost, u istom smom sranju, bez obzira na generaciju, i vi, i mi, i oni sad..."

Politizacija klinaca je prisutna svuda i nema tu niceg specijalno srpskog. Zaboravljate na sve moguce varijetete manipulacije: Slobini nastavnici su nas maloletne vodili na mitinge, Albanci su svojoj deci uskratili normalno skolovanje iskljucivanjem iz normalnog obrazovnog sistema. Ima i goreg i ekstremnijeg igranja zivotima klinaca: setite se pokvarenjackog poteza "sumskih ljudi" koji su dozvolili odmazdu u Kragujevcu 1941. A o tome kako razni teroristi manipulisu decom necu ni da govorim..

Sto se tice "neradnog cetvrtka zbog mitinga": ovo danas je drzavna stvar. Kao sto postoji drzavni praznik, postoji drzavna kriza. Kada je rec o skolama, jednacina je prosta: drzavna stvar = drzavno obrazovanje. Jasno je da se danas ne ide u skole zbog toga sto politiku rada/nerada vode sindikati i drzava. I tako ce biti doveka, sve dok imamo drzavne skole. Ali to nije pitanje za dusebrizne nevladine organizacije i senzacionalisticke medije vec za roditelje. Oni treba da se pitaju sta "kupuju" u skolama za svoju decu.

Anonymous said...

Ne idu samo nastavnic i profani, u mom kraju organizovano vode i decu!!!!!
Sve u prilog tezi siromasnog i niskoobrazovanog drustva.