Pages

12 January 2008

Zaslužni pekar

Do sada su Ministarstvo sporta i Ministarstvo kulture odlučili da pomognu sindikalcima zaslužnim za nemerljiv doprinos u razvoju svojih esnafskih delatnosti. Tako su, između ostalih, Vlade Divac i Slađana Milošević obezbedili penzije. Sada je na redu Ministarstvo nauke. Ministarka Ana Pešikan je donela Pravilnik o zaslužnom naučniku. Svake godine ovo ministarstvo (odnosno Nacionalni savet za tehnološki razvoj i nauku) će davati 10 super penzija prijateljima koji su to posebno zaslužili. Pored toga ovim genijalcima će biti dozvoljeno da rade do 120. godine života na državnoj plati, ukoliko pokažu interesovanje. Odnosno, oni neće biti u obavezi da se penzionišu kada i drugi zaposleni u državnoj službi.

Očigledno je u pitanju trend. Ko je sledeći? Zaslužni doktori, nastavnici, sudije? Možda ministar poljoprivrede nagradi zemljoradnike koji su zasadili najviše kukuruza, ministar telekomunikacija časti učenike koji su poslali najviše SMS poruka za vreme jednog časa ili gradski saobraćajni sekretar nagradi taksiste koji imaju najčistija vozila? Nije ni bitno. U pitanju je novac poreskih obveznika a ministri ionako odgovaraju strukovnim sindikatima a ne građanima koji njihove usluge koriste i, nažalost, plaćaju.

8 comments:

Andrej Stanimirović said...

Lazare, prokomentariši ovo, molim te:
Sve je u redu kada poreski obveznici znaju za penzije za "zaslužne građane" i odobravaju to. Ipak, neki stanovnici zemlje Srbije uopšte ne znaju za tu ministarsku ujdurmu. Uvereni su da plaćaju porez da bi sebi obezbedili medicinske usluge, deci školu itd, a nije im ni na kraj pameti da u stvari između ostalog plaćaju za penzije tamo nekih sportista i pevača za koje nikad nisu čuli ili su im čak vikali UAAA!. Ovi drugi su u stvari pokradeni. True/False? Zašto?
Neki pak stanovnici zemlje Srbije znaju za tu svinjariju i tome se eksplicitno protive. Međutim, pošto su porezi "paket aranžman" oni ne mogu da ne plate deo poreza. Pod pretnjom sile moraju da plate sve poreze. Oni su ovim opljačkani. True/False? Zašto?
Unapred zahvalan.

Slaviša Tasić said...

Andrej,
Ja mislim da je stvar jos gora i da je u pitanju treca verzija: gradjani znaju, ali misle da je to super. Stalno gledam komentare na B92 i bukvalno brojim zajedno sa onim preporukama i cini mi se da takve stvari vecina podrzava. A to je liberalniji deo Srbije, korisnici interneta, dijaspora.

Moja pretpostavka je da ne vide vezu izmedju drzavnog finansiranja necega i svog placanja poreza. Posto su porezi implicitni, vecina cak nije svesna ni da stalno placa porez jednom kad im se odbije od plate i onda ponovo kad god kupi nesto u prodavnici. Konstantno previdjaju da drzava nema svoj novac.

Anonymous said...

Dobar ti je utisak slavisa. jako zabrinjavajuce. I cini mi se kada bi neko pokrenuo tu temu da bi bio ili razapet ili bi na njega gledali sa negodovanjem. Biti socijalno orjentisan je na b92blogu popularno, a klima je takva da ne trpi preterano razmenu misljenja i argumenata. Ja sam se par puta "usudio da zastupam nepopularne stavove i dobio uglavnom negativnu reakiciju. Ipak ma i suprotnih primera. Recimo tekst koji je svojevremno napisao Tibor o ceu je i pored zadrske ipak dobro primljen, a imao sam i utisak da je njegov stav kasnije odzvanjao u javnosti jer sam naisao na jos slicnih tekstova. Ipak to sto si rekao stoji.

Anonymous said...

Andrej ja se sa vama uvek dosledno slažem. Mislim da sam to već pomenuo par puta.

U svojim predizbornim platformama stranke ili kandidati se nigde ne obavezuju tačno koliko će novca i na šta potrošiti. Možda bi bilo rešenje da su kandidati u obavezi da iznesu jako detaljan program i da pod krivičnom odgovornošću moraju da ga se pridržavaju. Drugim rečima ako potroše nešto što nisu najavili u svom programu idu u zatvor i za taj trošak odgovaraju svojom privatnom imovinom. Ili da se uspostavi neki mehanizam koji bi im zabranjivao da troše više novca nego što su najavili. Možda ustavni amandman.

Slaviša je u pravu. Kod nas vlada uverenje da država ima neku svoju imovinu. Sada sam prelistao pamfletić u kome Vladika Nikolaj Velimirović daje savet:
Ne kradi uopšte no naročito ne kradi državu svoju:ni državni novac ni državnu zemlju ni državnu šumu ni državni materijal niti ma kakvu državnu imovinu. Jer ako kradeš navlačiš prokletstvo na sebe na dom svoj i na samu državu. Gde je krađa tu nema blagoslova a gde nema blagoslova tu je prokletstvo.

Da bi dočarao priču vladika citira priču iz starog zaveta. Isus Navin osvjao grad po grad sa narodom Izrailjskim. Kada je osvojio Jerihon Isus Navin je naredio da se za opšte dobro zapleni svo srebro, zlato i bronza, sabere na gomilu i stavi stavi u riznicu gospodnju. Svi poslušaše osim jednog čoveka koji je sačuvao par stvari. Kada su izgubili neki rat vlastodržci su im objasnili da je to zbog božjeg gneva jer su imali prokletog lopova među sobom. Izvesni Ahman sin Harmijana bi kamenovan zbog toga.

Mislim da nije lako u Srbiji objasniti da država nema svoju imovinu. Mislim da bi se komentatori sa B92 složili sa vladikom ako se izbace blagoslovi, prokletstva i reference na stari zavet. U pitanju je slična kolektivistička priča.

Marko Paunović said...

Teorijski posmatrano, drzava ima razne neporeske prihode iz kojih bi mogla da finansira ovake stvari, poput donacija, prihoda od privatizacije ili slicno (prihodi od zakupa, recimo).

Medjutim, mislim da cak i kada se ne bi finansirale iz poreza, ovakve stvari opet ne bi bile fer. Problem po meni nije "uzimaju od jednih da bi dali drugima" nego "daju samo nekima".

Mislim da bi najbolje resenje bilo da udruzenje sportista i udruzenje umetnika oforme neki svoj "fond solidarnosti", pa ako je Divcu zao sto, ne znam, njegov bivsi trener iz Prijepolja nema sta da jede, neka uplati u taj fond. Meni se cini da bi to moglo dobro da funkcionise.

Andrej Stanimirović said...

Splendid! Ove godine bismo mogli malo ranije da počnemo sa pripremama proslave Dana oslobođenja od poreza, da blagovremeno odredimo datum "proslave" i pripremimo letak i press release.

Lazar Antonić said...

moze

Marko Paunović said...

Ti se zezao sa ovim pekarima, a danas je Tadic najavio da ce da daje ordenje onima koji zaposle po 1000 ljudi.

Bolje da im da i po penziju.