Pages

18 June 2007

Vesti iz Heksagona

Sarkozijev UMP osvojio 345 mesta u parlamentu (od ukupno 577), daleko manje od javnomnjenjski najavljivanog "plavog talasa" (500). UMP je pao u odnosu na prethodni sastav (sa 359 na 345), socijalisti su skočili (sa 149 na 207).

Uskoro odlazeći ministar ekologije i održivog razvoja, A. Žipe, propao u Bordou zbog 670 glasova (pobedila ga socijalistkinja). Premijer Fijon je lepo rekao: ako neki ministar hoće da izađe na crtu narodu, pa ne ispadne "održiv", doviđenja, tanti baci, mister...

Bajro je lepo prošao u svojoj pirinejskoj oblasti, pokazalo se da je pravi zavičajni poslanik (osvojio 61% i tako razbio socijalistu).

UMP-ov "marketizam" davi se u najavljenom "plavom talasu" (boja UMP-a). Ako je suditi po karikaturi, Sarkoziju su tako bila puna usta fiskalnih reformi da je možda bilo bolje držati ih zatvorenima, bar kada je reč o PDV-u. Elem, sada je ispalo da premijer Fijon najavljuje povećanje PDV-a sa 19 na 24,6% (od 2009. godine).

Sarkozi predložio Tonija Blera za Mr. President-a EU.

Razišli se F. Oland i Segolen. Kažu da ima veze sa osvajanjem vođstva u PS-u. Ispada da su postkolonijalisti, feministi i ostali slični, skoro pa bili u pravu: samo, nije "lično političko", već je "političko lično". Bar kod levičara. Mada, kada je onomad Mira Marković htela da preuzme SPS, nije došlo do pucanja braka. Stabilna srpska porodica. A možda su tamo, u Heksagonu, za razliku od SPS-a, zakazali deveri, šuraci i kumovi, pa se ženetini dozvoljava da vršlja.

5 comments:

Marko Paunović said...

Cekaj, kako se razveli? Pa zar su uopste bili vencani?

Anonymous said...

"povećanje PDV-a sa 19 na 24,6% (od 2009. godine)."

Meni je to ok, ako je cilj smanjiti poreze i doprinose na plate a onda to kompenzovati povecanjem pdva, narocito u slucaju povecanje pdva zbog npr. reforme penzionog sistema, ako hoce tako da premoste jaz.

Ne znam zasto povecavaju pdv, od razloga zavisi da li je dobro ili lose. A ne znam razlog povecanja pdva zato sto MT uporno ostavlja tekstove na francuskom. Kao, vidi kako sam ja pametna, znam francuski, a vi se snalazite kako znate...

Respect za francuski, ali onda nam makar rezimiraj i detaljnije razjasni ovo oko povecanja pdva.

Suzana Ignjatović said...

nemoj da si formalista :) Ziveli su "u grehu", kohabitaciji, koji ti je izraz drazi, crkveni ili socioloski. Elem, posto imaju toliku djecu, ja velim da su bili u nekoj formi nevencanog braka (nije oksimoron, mada zvuci). Ok, ispravicu stvar> razisli se Sego i Frano

Suzana Ignjatović said...

Po stoti put ponavljam da francuski linkovi idu onda kada nema drugih.

Ja necu da ulazim u dublje analize i prognoze ove stvari sa PDV-om posto mi to nije bransha.

Elem, koliko sam razumela, zvanicna ideja jeste da se nekako ostane dosledan kampanji i smanji opterecenje firmi za socijalna davanja (valjda iz straha da ce svi ko Johnny Hallyday da zapale iz Francuske zbog poreza). Povecanje PDV-a treba da nadomesti taj manjak para koje su potrebne, boze moj, ageing society-ju (ne zaboravi da veliku stavku u budzetu cine zdravstvene usluge, posebno starih). Da li ce Sarkozi napraviti i reformu penzionog sistema, ne znam. O tome su uglavnom cutali tokom kampanja ovih meseci. Valjda je stvar zakucasta.

U svakom slucaju, socijalisti i mnogi drugi vec su se narogusili zbog tog PDV-a, predvidjaju opadanje kupovne moci, udar na sirotinju, inflaciju...Na optuzbe da je to fakticki protekcionizam, Fijon kaze da ne vidi nikakav problem i tome, buduci da Francuska dosta uvozi, pa nije strasno sto ce se kineskim majicama finansirati socijalna zastita.

E, sad, kako ce to sve da ispadne, nemam pojma. Molim kolege ekonomiste da pomognu..Kakvi su bili efekti i smisao ovog "socijanog PDV-a" drugde? Nemacka?

Slaviša Tasić said...

Porezi na potrošnju se smatraju degresivnim, pošto siromašnima veći deo plate ide na potrošnju, PDV-om su oni proporcionalno malo više oporezovani. Pa ako povećaš PDV koji je jednak za sve, a smanjiš poreze na dohofak koji su progresivni, siromašni gube.
To je razočaravajuće u svakom slučaju, nije poenta smanjiti preraspodelu nego smanjiti potrošnju... Ali Sarko je konzervativac, ne liberal.