Pages

04 June 2007

Koliko vredi NIS?

Manchester United je pre neki dan kupio dva igrača od po 19 godina -- Andersona i Nanija -- i platio po 25 miliona evra za svakog. Nikad niste čuli za njih a plaćeni su toliko? To je zato što je plaćena njihova procenjena buduća vrednost. Tako tržište radi. Investitori su, u proseku, pametni.

Siguran sam da to predaju u Harvard biznis školi. Boža Đelić to međutim ne zna, ili se pravi da ne zna:
Већинска приватизација НИС-а, као и Телекома и ЕПС-а није у игри. ... Сада НИС вреди, саветници кажу две, из компаније тврде четири милијарде, а једног дана ће то бити 10 или 15 милијарди долара.

Ako će NIS vredeti 10-15 milijardi dolara, ne postoji način da on danas vredi 2 milijarde; on danas mora vredeti 9-14 milijardi.

Ako je međutim tačno da NIS danas vredi 2 milijarde, šanse da će on u budućnosti vredeti 10-15 milijardi su blizu nuli. Verovatno neće vredeti više od 2,1 milijarde.

Pitanje za Božu Đelića -- Ako je iskren u proceni da NIS danas vredi 2, a da će za nekoliko godina vredeti 10-15 mlrd, zašto ne okupi privatni konzorcijum i kupi NIS za 2 milijarde, kasnije ga proda za tih 10-15, i tako za par godina zaradi oko 10 milijardi dolara i postane jedan od najbogatijih ljudi na svetu?

3 comments:

Lazar Antonić said...

Za vreme mandata nove vlade biće dosta posla za Tržišno rešenje jer Đelić obožava medije (kao i oni njega), a principijelni je socijalista.

Anonymous said...

Zato sto on radi to sto radi iz drzavnog a ne privatnog interesa. :)

Anonymous said...

Hajde malo da analiziramo Đelićevu izjavu:

Đelić kaže da će NIS vredeti 10-15 milijardi (uglavnom se ne pominje kada, ali pominje mađarski MOL, a Mađarska je to uradila pre 10-ak godina. Uzgred, budi rečeno, procenjivati vrednost kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom nafte za 10-godina je vrlo hrabro, da ne kažem nešto drugo.

Prema predloženom modelu, planirano je da se "privatizuje" skoro 50% (da strateški partner izvrši dokapitalizaciju), što znači da NIS za državu Srbiju neće vredeti 10-15 nego 5-7.5 milijardi. Pretpostavljam da je Đelić uzeo u obzir i novi kapital, odnosno smanjenje vlasništva države, prilikom njegove "odokativne" procene.

E sada treba uporediti sadašnjih 2 milijarde (ni ovo mi nije jasno kako su do toga došli, ali uzmimo da je tačno) i 5-7.5 miljardi za 10 godina (recimo da to bude oko 6 miljardi). Dobijemo da je to godišnji prinos od oko 11.5% nominalno, što je za zemlju kao što je Srbija nedovoljan prinos. Čak i da su Đelićeve procene o sadašnjoj i budućoj ceni tačne, zar nije za zemlju kao što je Srbija, koja nema ni čestit auto put, bolje da se sredstva koja se dobiju privatizacijom NIS-a iskoriste za izgradnju onoga što nam je potrebno a za čega privatni kapital nije zainteresovan a sve što može da se finansira privatnim kapitalom njime treba i da se finansira jer je mnogo efikasniji.

Ali, moramo priznati da zvuči vrlo lepo kada se kaže da mi nećemo da prodamo NIS omraženim strancima samo za 2 milijarde nego ćemo da ga prodamo za 10 godina kada on bude vredeo 10-15 milijarde.

A to što ćemo mi da još dugo kupujemo najgore, ili jedno od najgorih goriva u Evropi je već neka duga priča.