Pages

15 May 2007

Mugabe i održivi razvoj

Pošto je u proteklih 30 godina na vlasti ekonomski i politički uništio zemlju za koju se mislilo da će biti najpropsritetnija zemlja Afrike, Robert Mugabe je dobio priznanje od Ujedinjenih nacija. Zimbabve je postao novi predsedavajući Komisije za održivi razvoj UN.

4 comments:

Anonymous said...

ko je to mislio da ce zimbabve biti najprosperitetnija zemlja afrike?

Slaviša Tasić said...

Mnogi... Svetska banka na primer.

Marko Paunović said...

Verujem da bi po prirodnim bogatstvima i mogli. Cesto se pokazalo da su prirodna bogatstva u situaciji nepostojanja vladavine prava i zastite privatne svojine pre prokletstvo nego blagoslov.

Sto rece jedan Afrikanac u filmu "Blood Diamonds" - "Sreca nasa da u nasem kraju nisu nasli dijamante".

Lazar Antonić said...

Radi se o promeni strategije. Lose zemlje treba da predvode dobre inicijative. Zimbabve je novi predsedavajuci komisije upravo zato sto su najveci problem.

Ideja je da se upravo Zimbabve promeni time sto su dobili priznanje da vode komisiju. Pretpostavka je da ce sada zbog vece odgovornosti Zimbabve raditi na unutrasnjim reformama pored organizovanja rada komisije.

Libija je dobar primer. 2003 je bila predsedavajuci komisije o ljudskim pravima. To je izazvalo oprecne reakcije i doslo je do reforme kompletnog sistema UNa o ljudskim pravima. Ipak, mozda je upravo to jedan od razloga zbog laganog otvaranje libije prema svetu. Za sada su jedina od kriticnih zemalja koja je odustala od nuklearnog oruzja.

Zasto ove i slicne komisije da rade po zapadnoj evropi a ne tamo gde su najpotrebnije:

IAEA - atomska komisija Sada Bec, bolje Pjnogjang
UNESCO - Pariz mozda je bolje Rijad ili negde u arapskom svetu (pacifikacija islama)
ILO (international labor org.) sada radi u Svajcarskoj umesto u Pekingu

Premestanje centara u problematicne zemlje moze pomoci resavanju problema jer onda upravo one preuzimaju inicijativu.

Na kraju krajeva, ako nista drugo, onda je ovo sjajan PR potez. Da li si Slave cuo za Komisiju za odrzivi razvoj pre nego sto si naisao na ovu vest?