Pages

09 May 2007

Kosovo i nacionalizam

Kakve veze ima nacionalizam s Kosovom? Ne velike.

Nacionalizam je favorizovanje vašeg naroda u odnosu na druge. Nacionalista se zalaže za interese svog naroda, što obično ide zajedno sa idejama kao što su ujedinjenje, državotvornost, život celog naroda u jednoj državi.

Recimo da sam ja srpski nacionalista i da hoću da unapredim interese svog naroda. Takođe, mislim da je Srbiji učinjena istorijska nepravda i da je bombardovanje socijaldemokratskih evropskih i američkog režima uz halabuku poluobaveštenih medija, kojim je Srbiji oduzeto Kosovo, bilo sramno. Ali ja takođe mislim da nije u interesu srpskog naroda da drži celu teritoriju Kosova na kojoj žive Albanci. Neko ekstremniji može da kaže i da uopšte neće da živi sa Albancima u istoj državi. Da li neko može da ospori da je ovo nacionalizam?

Nasuprot tome, pitanje statusa Kosova je isključivo pitanje teritorije. Srpskog naroda u najvećem delu Kosova nema, a teritorija sama po sebi nema nikakve veze sa nacionalizmom. Zato pravi izvor sadašnje borbe za formalni ostanak Kosova u Srbiji nije nacionalizam, nego konzervativizam -- jer je Kosovo tradicionalno pripadalo Srbiji. Za konzervativce su istorija i tradicija najvažniji; o interesima razmišljaju posle.

Srpskog nacionalistu, ako je nacionalista, bi trebalo da interesuju dve stvari:
-- otcepljenje severnog dela Kosova i njegovo pripajanje Srbiji
-- pripajanje Republike Srpske Srbiji

Bilo dobro ili loše, to bi bio nacionalizam. Sve ostalo što osećaju oni koji se bore za sprečavanje nezavisnosti Kosova se ne zove tako.

2 comments:

Anonymous said...

Mislim da si generalno u pravu, ali zaboravljas jos jednu veliku grupu ljudi - one koje zele da Srbija zadrzi Kosovo kako bi "najurili sve ilegalno useljene Albance".

U Srbiji skoro niko ne zeli da zivi sa Albancima i to je cinjenica. Zato neki Srbi zele da Albanci odu zajedno sa teritorijom a ovi drugi zele da Albanci odu, a da "nama" ostane teritorija. Oni treci, koji zaista zele da se Albanci integrisu u Srpsko drustvo i politicki zivot se mozda mogu naci u nekom muzeju ili u ludnici.

Anonymous said...

Slazem se u glavnom o konstantacijama razlika izmedju nacionalista i konzervativaca, zelim samo da ih malo dopunim. Nadam se da to nece biti uvredljivo ni za autora ni za posjetioce bloga. Dakle smatram da su pametni nacionalisti patriote i to prave.(Nemam nameru da stvaram bilo kakve podele sa ovim izlizanim izrazima, jednostavno u srpskom jeziku oni najbolje opisuju moja osecanja). Patrioti pored svega navedenog moraju da misle na buducnost svog naroda, za razliku od nacionalista koji su uglavnom kncentrisani na zavete i amanete iz nase mitske proslosti. Dakle misleci na buducnost, patriota mora da vodi racuna o cinjenicama. Da bi bilo koji plan pa i patriotski uspeo on mora da uvazava realnost.
Dakle realnost je da na Kosmetu Siptari jesu vecinsko stanovnistvo. Realnost je da imaju podrsku Amera i ekstremnih ilegalnih islamskih organizacija. Cini se da imaju i podrsku prodemokratskih,zapadnih zemalja, ali moje misljenje je da ni te zemlje nemaju plan nego deluju po dva principa:
1) Po diktatu SAD
2) Protiv Srba
Cinjenica je da ce nazalost neke podele teritorije biti. Cinjenica je da svaki patriota mora da vodi racuna o teritoriji, vodeci racuna o buducnosti.Cinjenica je da je vecina Siptara na Kosmet usla ilegalno. Cinjenica je da je ta teritorija nasa jos uvek makar samo na papiru. Cinjenica je i da su komunisti za vreme svoje vladavine Srbima i SPC-u oduzeli mnoge teritorije (materijalnu imovinu, objekte, zemlju, sumu i sl.) i poklonili ih Albancima. Cinjenica je da bi se zakonom o restituciji moglo uraditi mnogo u nasu korist pomislite samo na Metohiju svetu zemlju. To bi pomoglo u pregovorima koji su pri kraju. Cinjenica je da od nasih odluka,i od toga kako ce mo se poneti zavise mnoga druga potencijalna zarista u Srbiji. Cinjenice su da zivimo u neprijateljskom okruzenju, sto nije posledica politike Srbije nego realnosti da nam narodi u regionu nikad nisu bili naklonjeni, odnosno bili su nam neprijatelji i u toku pedeset god. tzv. bradstva i jedinstva. Cinjenica je da mi patrioti zelimo resenje ove krize i pristajemo na kompromis, zarad buducnosti naseg potomstva. Nikako nebi bilo dobro ovo pitanje ostaviti nereseno, kao veliki teret buducim narastajima. Cinjenica i realnost jesu veliko nezadovoljstvo u nasem Srpskom narodu izazvano nacinom vodjenja pregovora, i dosadasnjom politikom svih nasih politicara, ponasanjem druge strane tj.Siptara, i medjunarodnih sudija i institucija i predstavnika. Neravnopravno resenje na stetu Srpskog naroda dovesce do jos veceg nepoverenja, neprijateljstva prema istim. To ce svakako imati veoma neprijatne posledice.Jos gore posledice bile bi, ako bi se Srbija odrekla delova svoje teritorje, ili nastavila da oteze, sa ciljem da se vruc krompir prebaci nekoj buducoj generaciji. Zato mislim da bez resenja ovoga problema nema nikakve buducnosti niti napretka. Braco Srbi, jasno mi je da prosecnom Madjaru, ciganu, Hrvatu ili nekom drugom pripadniku manjina u Srbiji nije mnogo stalo do teritorije Kosmeta, ali jeste do sto skorijeg resenja problema, e bas zato mi moramo pobediti. I to je realnost, a koliko je realno procenite sami.Sto se Siptara na Kosmetu tice oni su politicki azilanti, a kako medjunarode institucije procenjuju nivo demokratije u Albaniji je veci nego u Srbiji pa oni ilegalni imigranti mogu slobodno da se vrate sa svojim porodicama. Eto tesko nama sa Kosmetom a jos teze bez njega. Jasno mi je da je podela najprakticnije resenje samo se nadam podeli u nasu korist, inace izgubicemo mnogo vise od teritorije. Braco Srbi mi moramo pobediti, a ja se nadam pobedi za pregovarackim stolom. Sto se tice konzervativaca oni su idealisti, ali i kao takvi blizi su nam nego neke druge grupacije u Srbiji.

Svi vi konzervativci, nacionalisti, sovinisti, fasist, patriote i drugi koje nisam slucajno nabrojao dakle braco Srbi, ako vam je stalo do nase buducnosti i opstanka moramo se ujediniti, bezobzira na trenutnu politiku, ne obaziruci se na situaciju u svetu, sami moramo uciniti naj veci napor u svakom smislu da pobedimo.

Izvinjavam se zbog opsirnosti, ali ovo je veoma vazna tema.

-Gavrilov's Princip's-