Pages

09 April 2007

Sloboda diktature na jutjubu

Većina tajlandskih intelektualaca i stranaca koji žive u Bankoku su bili apsolutno oduševljeni kada je vojna hunta zamenila izabranu vladu prošlog septembra. Velika pobeda Davida nad Golijatom, trijumf srednje klase nad neizmerno bogatim predsednikom vlade. Ceo prevrat je organizovan uz parolu više sloboda običnim ljudima, a vojnici koji su organizovali prevrat su dočekani cvećem u Bankoku.

Ipak, 8 meseci kasnije, izgleda da je sve manje sloboda, kako političkih tako i ekonomskih. U februaru je ministar finansija podneo ostavku jer je berza zbog nepromišljenih izjava vojnih lidera izgubila 20% preko noći. Svetska banka je zvanično spustila očekivanja o rastu BDP na 4.3 sa 4.6%. Najnoviji uspeh tajlandske hunte je zabrana Youtube sajta zbog video klipa koji ismeva tajlandskog kralja.

Ono što mi nije jasno su motivi za opštenarodnu podršku ovoj diktaturi? Mislim da je pre u pitanju zavist prema velikom bogatstvu prethodnog premijera nego želja za većim slobodama. Jedno je sigurno filozofija da komšiji crkne krava sigurno neće pomoći bržem razvoju -- mi to bar najbolje znamo.

2 comments:

Lighthouse said...

Ne iznenađuje me toliko što tu i tamo diktatori dobiju prebiscitarnu podršku širokih slojeva stanovništva. Nego me mnogo više iznenađuje podrška koju ponekad dobiju od liberalno orijentisanih pojedinaca, grupa, intelektualaca itd. Verovanje da postoji tako nešto kao prosvećena diktatura je, po meni, slično verovanju u Deda Mraza. Nema besplatnog ručka, ne samo u ekonomiji i socijali, nego ni u politici. Taj za koga nisi glasao i ko ne strepi hoćeš li mu na sledećim izborima odreći poverenje nema nikakvog razloga da bude odgovoran. Pri čemu obrnuto ne važi - ima ih koji su itekako smenjivi pa ipak nisu odgovorni. Zato, umesto prezira prema demokratiji, treba iskoristiti sve njene (nemale) prednosti i stalno iznova ubeđivati većinu birača da je za njih same poredak čiji su osnovni stubovi sloboda pojedinca, zaštita svojine i vladavina prava bolji od bilo koje poznate alternative.

Lazar Antonić said...

Tajlandski kralj je upravo amnestirao svajcarskog gradjanina koji je sarao njegove postere, koji je prethodno osudjen na 10 godina robije.

Boze pravde.