Pages

21 December 2007

Svratište u Drinčićevoj - biznis ali socijalni

Drinčićeva...Svratište za "decu ulice"...Nema šanse da iko ko makar malo prati bilo koje medije ne zna za Drinčićevu i mesto na kome "naši mali sugrađani" mogu da se ogreju, poigraju, nešto nauče... Očigledno, Ovo ima odlično izbudžetiran i planiran marketing. Bravo za projektante.

Elem, sada nam kažu novinari Politike kako je svratište zatvoreno. I to baš sada, kada mraz steže. Pridružuje se profesionalno naoštreni potpredsednik Svetskog parlamenta Roma, Dragoljub Acković:

Туга. Деца која желе установе као што је „Свратиште” немају куда да оду. Да ли је могуће да држава није могла да обезбеди квалитетнији и већи смештај? Изнајмљен је само један стан, који је постао тесан чим је захладнело. Станари су се побунили, „Свратиште” је затворено, а деца су поново на улици. Страшно је оно што се дешава ромској деци – рекао је Ацковић.

Na osnovu svega ovoga, ispada da su stanari zgrade u kojoj je svratiše bilo, bezosećajna i podtekstualno, čak rasistički bezosećajna skupina stanara, koja je onemogućila postojanje svratišta. Takođe dobijamo poruku da je država omanula da obezbedi kvadraturu koja bi zadovoljila potrebe ovakvog svratišta.

Jedino što nam novinari ne nude jesu ove poručice:
1. Novinari...O, silne pačje škole koje pohađaše...Učili su učili, od srede do petka, al' se nisu makli od lažne (u bukvalnom smislu) patetike i JOŠ UVEK nisu naučili da kliknu na sajt Fonda za socijalne inovacije i vide na dnu ROK TRAJANJA PROJEKTA.

2. Svratište u Drinčićevoj ne može da traje duže pošto nije ni planirano da traje duže. To je projekat iz domena jedne nove vrste ekonomske delatnosti, tzv. socijalnog biznisa, koji doživljava fantastičan rast poslednjih godina u Srbiji. Naravno, zahvalnost za ovaj rast dugujemo Fondu za socijalne inovacije. Oni podržavaju koncept cirkuske metodologije reforme socijalne zaštite: svi projekti uglavnom traju po godinu dana, otprilike koliko i prosečni cirkus u "našem malom gradu".

Projekat Deca ulice- program smanjenja štete u izvedbi organizacije Centar za integraciju mladih jeste upravo to što kaže da jeste: jednogodišnji cirkus za trošenje para srpskih, norveških i nekih drugih poreskih obveznika. Mislim, da li ste ikada čuli za cirkus koji je postao stacionaran? Ne biva. Udruženje Centar Za ide dalje, do neke druge uplakane dece ulice nekog drugog grada...

3. Prodavanje ideje o reformi socijalne zaštite tako što će se od njega napraviti biznis, stvarno tera suze na oči. Ako je biznis biznisa biznis, onda je jedino dobročinstvo dobročinstva dobročinstvo. A u projektima Fonda za Socijalne inovacije nema charity-ja: NGO-i rade za plate, opštinari i socijalni radnici takođe. "Održivost" projekta se boduje tako što 5 poena od 100 nosi odgovor na pitanje kakve su šanse da projekat opstane nakon završetka planiranog za njegovo izvođenje. Ali, niko ne može očekivati da profi NGO ponudi više. Njihov biznis je biznis, a ne charity. NGO-i koje prave religijske organizacije po definiciji nisu. Ne hvalim Bušov compassionate conservatism, samo racionalno argumentujem. Zašto su katoličke škole pokupile vaučerski "kajmak" u Klivlendu i privukle ogroman broj dece bez obzira na veroispovest? Dobro obrazovanje? Da, i jeftinije školovanje, pošto nisu morale da uvode dodatnu školarinu preko vrednosti vaučera.

Dakle, projekat Svratište je u stvari skroz ok. Evo, sada smo dobili medijsku priču o neodgovornoj državi, bezosećajnim građanima i to će se vrteti malčice nakon isteka projekta. To mu dođe tih 5 posto održivosti. Sasvim optimalno. Socijalni biznis, ali fer...

11 comments:

Anonymous said...

Hteo bih da znam jednu stvar kako je cela ova pricha bila zakonski moguca? nisam informisan ali kao Titov pionir znam da ovako neshto ne bi bilo zakonski moguce nekad, u to vreme, naime nemozete decu (ili DECU, bez obzira na nacionalnu pripadnost) okupati oprati im odecu i onda ih opet vratiti na ulicu gde su njihovi problemi daleko veci od higijenskih. Uz sve to josh imate i neku medijsku propracenost i niko ne reaguje.Nisam neki bezdusnik koji misli da im ne treba pomoci ali jedno je individalni cin za koji niko i nezna a drugo je organizovana akcija koja pri tom ima sumnjivi zakonski osnov.

Anonymous said...

Zašto sumnjivi zakonski okvir? Zašto bi bilo zabranjeno da se deci otvori neki dnevni boravak gde mogu malo da se odmore i nauče nešto? Ne vidim zašto bi zakonske alternative bile usvajanje ili ništa.

Ovo je sjajna ideja za projekat. U Pnom Penu radi jedna sjajna organizacija na sličan način. Doduše oni su malo veći. Imaju i svoj restoran. Zainteresovanu decu obučavaju u kuvanju i vodjenju restorana pa oni zatim nalaze poslove po najboljim hotelima. I restoran je sjajan i vrlo popularan. Ne vidim šta je tu loše.

Problem je naravno državno finansiranje, i u to ne ulazim, ali kao ideja koju bi pomagali dobrotvori je sjajna. Šteta što je odrađena samo pilot varijanta.

Anonymous said...

To što novinari kritikuju državu i neodgovorne građane u ovom slučaju je posebna priča.

Suzana Ignjatović said...

Moja primedba novinarima je prosto vapaj ocajnika - zasto mora neko ko pise blog da radi ono sto je njihov posao? Mogu da placu nad okrutnom drzavom i bezosecajnim gradjanima, ali kada prethodno provere cinjenice.

Moja primedba projekatskom resavanju socijalne zastite cak nije specijalno liberalna, to jest nije poenta u tome da li idu drzavne pare za socijalu. Naravno da stvar resavanja socijale treba izbiti iz ruku drzave, ali ne da bi dosla u ruke opstinskih mafijasa, socijalne birokratije i ngo mafije. Stvarno ne vidim cemu sluze takvi projekti kada su svi u formi pilot-projekata i ne traju duze od pomenutog cirkusa u nasem gradu. Opstinski centri za socijalni rad po zakonu mogu da otvaraju svratista i ne razumem zasto su im potrebni projekti osim da bi lokalni opstinski mafijasi, ngo mafijasi i socijalna birokratija mogla da se omasti. Fond za socijalne inovacije je zamisljen kao pilotiranje, ali nesto dugo traje to pilotiranje, vec godinama. Nista nije postalo deo sistema, a malverzacija je bilo pregrst. Secate se one kuce za ometene u razvoju koja je bila namenjena dezinstitucionalizaciji ove dece. Sef NGO-a uzeo lovu od projekta. Takodje, proslogodisnji konkurs za "inovacije" bio je skoro zaustavljen, posto je provaljeno da je konkurs namesten (vec su se znali dobitnici para). Ovo je zataskano, pa je eto jos jedan genijalan projekat, poput famozne Drinciceve, docekao svojih pet minuta. I trajao isto toliko.

Anonymous said...

"NGO-i koje prave religijske organizacije po definiciji nisu. Ne hvalim Bušov compassionate conservatism, samo racionalno argumentujem."

Miss toc,nemoj sad da se vadis...

postajes konzervativac, malo po malo... rdjavi uticaji iz okruzenja...:)

Jos da pocnes da hvalis bracu Kacinjski :)

Anonymous said...

Salim se...

Suzana Ignjatović said...

Da, dragi anonimuse, nisu me bez veze nazvali gradualistom, realistom ili tako nesto:)

Ja sam ubedjena da socijala ne treba da se profesionalizuje (sto je postulat nase reforme), vec obrnuto. Naravno, ne mislim da specijalni pedagog ne treba da bude placen kada radi sa decom, vec da organizaciju cele stvari sustinski moraju da vode oni kojima je charity na prvom mestu i koji ce to raditi i za deset godina, a ne dok traju budzetske zalihe. A kada je Srbija u pitanju, ne vidim bolje resenje od uvodjenja religijskih organizacija (da se razumemo, ne mislim samo na pravoslavne). Koliko znam, Klinton je krenuo sa uvodjenjem religijskih organizacija u socijalu, Bush nastavio...Ne vidim zasto bi to bio problem kod nas. Mozda bi onda neko svratiste potrajalo duze od medijske kampanje.

Naravno, na ovu ideju bi vristala cela Koalicija za sekularnu drzavu. Mada, mislim da se moze lepo i argumentovano objasniti Zenama u crnom koje su prednosti tog modela...i mirna Palestina :)

Anonymous said...

pa zato shto MORAMO imati zakone koji shtite maloletne i nemocne u punoj meri a ne na ovaj nachin. Malo sam primitivan i neobrazovan ali mislim da geografska shirina omogucava Pnom Penu da ima ovakav projekat ali sada je napolju minus ..... i naravno kao shto mi nick govori bravar je bio bolji, a secam se da u to doba nisam vidjao ni beskucnike ni prosjake a kamli da neko pomisli kako je to super biti plemenit pa tu i tamo oprati neko dete sa ulice pa ga vratiti na istu.Takvi "dusebriznici" zaista ne bi bili dobrodoshli u to doba.

Anonymous said...

Ima dece koja neće tu vrstu pomoći. I ako postoje domovi oni iz njih beže. Ja ne mislim da treba zabraniti ljudima da ponude deci dnevni boravak ukoliko ne žele ništa drugo. Sve ili ništa princip očigledno ne funkcioniše.

Izgleda da su neki ljudi koji se bave humanitarnim radom zaključili da bi mogli jednoj grupi dece bolje da pomognu na ovaj način. Ja bi ih rado pustio da rade. Doduše ne bi im dao novac poreskih obveznika ali bi rado dao donaciju takvom projektu, jer mi se čini da funkcioniše.

Anonymous said...

Koliko se sećam i u vreme SFRJ je bilo dece koja su prosila, prala stakla i živela na ulici. Zar nije i popularna serija napravljena na tu temu "Sivi dom".

Anonymous said...

''Дабогда имао па немао'',кажу да је то једна од најгорих Јеврејских клетви. Немора да значи само у материјалном смислу. То прихватилиште је тој деци пружило неку наду, а сада кад им је најпотребније(првенствено због временских услова), ту наду су им одузели. Верујем да им то пада тешко као и ова зима. Зар читав програм није могао да се натемпира, тако да прихватилиште траје зими?
Генерално изгледа да у домену социјалне политике, ни једна влада до сад није направила напредак. Можда напредка још дуго неће бити.
Новинари као и обично, стари ислужени лешинари, лају на погрешно дрво, зарађују незаслужено, и опањкавају своје. Незнају ваљда ти плаћеници-паћеници да се своје месо не једе. Па чак ни глодари не врше нужду у рупи у којој живе, без обзира колико је рупа ружна. А они оптужују и комшилук и све остале, само не оне праве кривце.
Ипак су прави кривци за овако лошу ситуацију владини службеници. Примају плату, а напредка нема. Неће бити резултата, јер ни они сами, а ни неко други им никада није дао рок, до када треба да покажу резултате. Због тога, а и због избора, новинари оптужују све редом, само не праве кривце.
И ја лично сам љут на НВО-јајаре, али нису они криви. Они бре користе рупе у закону, и опет по мени крив је само законодавац.
Законодавац је крив због своје неспособности, а НВО су неморалне због својих малверзација.
Ипак нису све исте. То тврдим и то из личног искуства. Једна од добрих је НСХЦ-Нови Сад.


*-Гаврило'с Принцип'с-*