Pages

05 December 2007

Osnivanje preduzeća?

U Srbiji je teško osnovati preduzeće.
Kaže Mijat Lakićević. Da li je moguće da je još uvek tako? Navodno su procedure bile značajno pojednostavljene, a i Svetska banka je nekoliko puta hvalila reforme u tome. Ima li neko primer iz prakse?

7 comments:

Andrej Stanimirović said...

Upravo tako: procedure su pojednostavljene. Ali, gde bi nam bio kraj da su problem samo procedure.
Prvi problem su državna preduzeća. Tržište je u ogromnoj meri deformisano i mehanizam tržišta - konkurencija - onemogućen da deluje. Bilo da državno preduzeće ima nasilni (zakonski) monopol, bilo da je subvencionisano.
Drugi problem je ogromno poresko opterećenje. Pa sva ta neefikasna državna mašinerija mora da se nekako izdržava. Produktivni deo društva nosi na grbači teret mnogo većeg, neproduktivnog.
Treći problem je mentalno nasleđe socijalizma i socijalistički recepti koji stižu iz Evrope. Počevši od Ustava, preko zakona do propisa - duh vremena je cmizdrav i metiljav. Zakon o radu je napravljen za bogalje a ne za aktivne i ambiciozne ljude spremne da preuzmu rizik da bi ostvarili svoje vizije.
U takvoj situaciji, reći da je u Srbiji pojednostavljena procedura za osnivanje preduzeća zapravo je cinično ruganje preduzetnicima.

Marko Paunović said...

Ovde se slazem sa Andrejom. Sama procedura OSNIVANJA preduzeca jeste olaksana, ali sta onda? Upisan si u registar privrednih drustava, ali prava borba tek onda pocinje. Poreski broj, racun, tehnicki prijem zgrade, komunalna inspekcija, protivpozarna inspekcija...

Anonymous said...

Ministar Dinkic je najavio giljotinuj propisa, projekat u saradnji sa Svetskom bankom,a koji su imale sve zemlje koje su prosle tranziciju. Nakon te giljotine, nestace mnogi propisi i zavrzlame koje trenutno opterecuju i poslodavce i zaposlene. Agencija za privredne registre radi na sistemu one stop shop. Ne znam samo kada ce to sve da zazivi...

Anonymous said...

Procedure su pojednostavljene?
Zaboga već je 2008.god. postoje kompjuteri, operativni sistemi, baze podataka, internet i još hiljadu stvari koje nudi moderna tehnologija i koje mogu da zamene tromu i skupu birokratiju.
Ništa nije pojednostavljeno dok se ne ispuni sledeće - "24h-firma".
Ako odgovorni ne znaju kako do toga neka objave konkurs za najbolje idejno rešenje.
Sa zadovoljstvom bi učestvovao na takvom jednom konkursu!
Odredjeni deo posla bi mogle da preuzmu specijalizovane firme.

Marko Paunović said...

Ja sam cak cuo da razmisljaju na temu da OTEZAJU osnivanje firmi, jer lako osnivanje firmi omogucava izbegavanje placanja PDV-a. Mada, ne verujem da ce se to i desiti.

Sa druge strane, problem nije u osnivanju firme, cak i da uvedu "24h-firma". Pravi problemi nastaju tek onda.

Stevan Majstorovic said...

Pojednostavljenje postoji. Da li je dovoljno jednostavno - ne. Sa druge strane to je jedna od najjednostavnijih procedura u poslovanju. Evo šta je na primer daleko komplikovanije: za tri plate u firmi mislim da sam izbrojao nekih 40-50 pečat+potpisa ili recimo kao izvoznik usluga postajem "neprijatelj sistema" jer za to treba tri puta više papira neo za osnivanje... za svaku tranšu ispočetka - aman ljudi.

Pogledajte ovaj dijagram:
http://tribune.majlab.com/povedanje/aman-ljudi-i-nadlezni/

To su problemi... ne znam otkud fetiš da je osnivanje previše komplikovano (možda zato što to jeste ranije bio problem)

Anonymous said...

Procedure mora neko da sprovodi i tu je kljucni problem. Za osnivanje preduzeca potrebno je daleko vise vremena od deklarativno predvidjenog.
Iz licnog primera znam da osnivanje obicnog NGO moze da se "otegne" na 2,5 meseca. One stop shop ne resava probleme ostalih potrebnih dokumenata, strajkove, neogranicene pauze za kafu i dorucak, nedovoljno jasna uputstva i redosled kojim morate prikupiti dokumentaciju.

Sa druge strane, smatram da je veoma pozeljno otezati osnivanje novih preduzeca. Srbija ima previse preduzetnika, a svi oni naginju kapitalizmu te bi citava zemlja mogla "skliznuti" ka tom omrazenom ustrojstvu.