Pages

24 December 2007

DSS i EU

Izgleda da je moje pesimističko predviđanje Koštuničinog potpunog raskantavanja sa DS-om i pričom o integraciji u EU bilo opravdano. DSS najavljuje da će tražiti da se u Skupštini Srbije 28. decembra potpisivanje SAP, koje bi trebalo da se odigra između dva kruga izbora 28 januara, uslovi garantovanjem ostanka Kosova u Srbiji od strane EU.

Potpuno je jasno da u situaciji kada će ogromna većina EU zemalja Kosovo priznati najverovatnije već u prvoj polovini februara, ovo ne znači nikakav taktički pritisak i kalkulaciju, već najavu fundamentalne promene spoljno-političke orijentacije Vlade. Vladeta Janković, bivši potpredsednik DSS, i jedan od vrlo bliskih Koštuničinih saradnika sinoć je u Utisku nedelje potpuno branio ideju da nama ostaju mnoge druge zemlje, poput, Kine, Indije, Indonezije i sličnih, i da taj Zapad i nije baš toliko važan. To je bilo direktno opravdavanje odluke da se prekine sa projektom ulaska u EU zbog Kosova.

Jedina okolnost pod kojom bi nekakvo zatezanje sa EU imalo smisla jeste da se očekuje da će se tim zatezanjem postigli bolji uslovi u daljim pregovorima sa EU, recimo njihovo odustajanje od uslova Mladić, ili nešto slično. Da se privremeno obustavi stvar, da bi se kasnije, za mesec ili dva ili tri, nastavila pod povoljnijim okolnostima. Ali, meni ovo ne izgleda kao to. Pre mi liči na "zakucavanje" pozicije odustajanja od EU kroz skupštinsku Rezlouciju, na koju onda možeš da se pozivaš kao na razlog za trajnost tog odustajanja. Mislim da prisustvujemo potencijalno najdramatičnijem koraku unazad u spoljnoj politici ove zemlje, od 5. oktobra naovamo.

Dalja implikacija ovoga po meni bi bilo da raniji DSS-ov "ulazak u rat" sa NATO nije bio stvar neke racionalne procene interesa Srbije, već emotivni izraz antizapadnjačkog raspoloženja, i još važnije, samo priprema za glavnu stvar - odustajanje od EU.

9 comments:

Marko Paunović said...

Izgleda da su se ipak nekako dogovorili.

Nego, jel si ti preveo Korupcija i vlast od Rose-Ackerman? Poceo sam sinoc da citam i vidim prevodilac Ivan Jankovic.

Ivan Jankovic said...

jeste, ja sam to preveo.

moram reci da sam iznenadjen ne dogovorom, engo, ako dobro razumem, pristajanjem DSS-a da se nastavi sa EU kao da nista nije bilo. Bar tako sledi iz nacina na koji je B92 u vestima to predstavio. To mi zvuci suvise dobro da bi bilo stvarno, ali sacekajmo sutra da vidimo sta se tacno krije iza toga. DA li im ostavlaj otovrena vrata da odu radikalima posle predsednickih izbora.

Marko Paunović said...

Pa nije ni meni bas jasno sta su se tacno dogovorili. Politika daje tekst rezolucije u kojoj pise da se mogu potpisivati medjunarodni sporazumi "ako su u funkciji osiguranja suvereniteta i teritorijalnog integriteta". To valjda ostavlja mogucnost Vladi da procenjuje da li je taj uslov ispunjen. DS i G17 imaju većinu u Vladi, pa ce proceniti da SAA ima tu funkciju. Ali, opet ostaje mogucnost Kostunici da se naljuti i obori Vladu posle toga, ako bas hoce.

Anonymous said...

pa Kostunica treba da obori ovu vladfu,bio bi mu to najbolji potez...mnogo su se osilili ovi Dinkićevi mafijaši, mada ni Tadićevi nisu mnogo bolji

Anonymous said...

A Nikolicevi i Cedini jesu?

Anonymous said...

Mislim da se radi o veoma racionalnom potezu vlade. Nadajmo se da ce to umanjiti uticaj liberala.

Ivan Jankovic said...

liberala?

Anonymous said...

Meni su Ceda i Nikolic podjednako kontroverzni i sporni i mnogo sporniji od Tadica, Dinkica i Kostunice. Ceda mi je sumnjiv prvo zbog mogucnosti da je narkoman, drugo zato sto je propali student koji nije bio u stanju da zavrsi fakultet, treca zato sto nikad nista nije radio, cetvrto i najvaznije, zato sto je u periodu kada je bio na vlasti pokazao neverovatnu bahatost, aroganciju i beskrupuloznost. Pa Djindjic je hteo da ga smeni ali se dogodio atentat.

A o Tomi ne zelim da trosim reci.

Ivan Jankovic said...

Znas sta, mislim da mnogi ljudi ovde imaju vrlo kratko pamcenje. Djindjic je svakog meseca saedeo na RTS-u po dva sata i pitanje po pitanje odgovarao na sve sto Bojana Lekic smisli, i to svakako nije bilo prijatno iskustvo. Na sta lici danas RTS? Zamisli da neko tamo krene djonom na Kostunicu. Jovanovic bahat?

Kako bi opisao dovodjenje na mesto ministra policije coveka koji je obijao trafike u mladosti, a na mesto ministra pravde coveka koji je spaljivao knjige i slao ljude u zatvor zbog onog sto su rekli ili napisali? A za dirktora BIA-e coveka koji je izbacen iz MIP zbog finansijskih malverzacija i koji je hapsen jer se sastajao sa Djindjicevim ubicama dve nedelje pred ubistvo? Ili za direktora televizije (JAvnog servisa?) coveka koji ti je licni savetnik, a uzgred jedna od najprimitivnijih i najbahatijih budala koje postoje u beogradskoj carsiji? Da mozda to nije najveca bahatost?

Sto se tice Jovanoviceve skole on je zavrsio fakultet dramskih umetnosti (mada to ne znaci nista, samo po sebi).

OStalo je ipak nejasno da li pod "liberalima" mislis na Jovanovica ili na Nikolica ili na obojicu?