Pages

10 November 2007

Radi pravna država

Pre par dana su Telekom i Microsoft podneli zahtev RATEL-u da zabrani SBB-u da pruža provajding ElieHub-u, domaćem torrent trackeru. Ovo me je po malo zabrinulo jer i sam koristim EliteHub, naravno isključivo u naučno-istraživačke i obrazovne svrhe.

Microsoft se, sasvim normalno, buni zato što se preko EliteHub-a mogu skinuti Microsoftovi programi i to je ok. Telekom, sa druge strane, ima problem zato što je EliteHub značajna prednost SBB-a u odnosu na Telekom, naročito zato što protok sa i prema EliteHub-u ide većom brzinom nego standardni Internet saobraćaj, pa tvrde da se radi o nelojalnoj konkurenciji.

Evo poruke koju su dobili svi korisnici Huba dan pošto je podnet zahtev RATEL-u: "Od ovog trenutka je najstroze zabranjeno uplodovati torente iz bilo koje kategorije koji sadrze rad domacih autora. Takodje je zabranjeno postavljati torente koji su direktno ili indirektno u vezi sa Microsoft-om. Za svako krsenje ovih pravila korisnik ce snositi adekvatne posledice bez prava na prigovor."

Problem je u tome što RATEL nije nadležan za sadržaj protoka, već isključivo za tehničke aspekte interneta. Sadržaj nemaju pravo da regulišu. Naravno, sve je ovo potpuno suludo. Ako zabrane EliteHub, preći ću na neki inostrani tracker. Neću dozvoliti da me mrski regulatori spreče u daljem obavljanju veoma bitnog naučno-istraživačkog rada.

4 comments:

Lazar Antonić said...

Pa ja mislim da je Savet ili agencija ovlašćen da kontroliše sadržaj, bar televizija.

Ja sam kapirao da kada je osnivan savet trebali su da "uvedu red" u radiodifuzni sistem jer je bio prenatrpan pa su se "mešali" signali. Onda su stručnjaci izračunali da samo 5 ili 7 frekvencija može da radi.

Međutim kasnije se ispostavilo da su osnovani da kontrolišu program. Kada BK nije dobio licencu zabranjeno im je da prikazuju program i preko kablovske, jer valjda i tu mešaju signale. Tada je savet već pretio SBB-u da skine BK ili će ih zabraniti.

Ne bi me čudilo da SBB uskoro postane meta komisije za zaštitu konkurencije ako ne saveta. Ko je vlasnik SBB?

Marko Paunović said...

Ali TV je druga stvar. Ovde se ne radi o kontroli onoga sto SBB kao firma stavlja na svoj sajt, nego se radi o sadrzaju onoga sto korisnici medjusobno razmenjuju. U naucno- istrazivacke svrhe, naravno.

Ne znam ko je vlasnik SBB-a. Znam da je ranije vecinski vlasnik bio neki Sorosev investicioni fond, ali ne znam da li je i dalje tako, ili su ga prodali nekome.

Mislim da je RATEL zaduzen za pitanja konkurencije u telekomunikacijama, a ne Komisija za zastitu konkurencije (kao sto je recimo NBS zaduzen za konkurenciju medju bankama).

Anonymous said...

Generalno, autorska prava krše oni koji uploaduju sadržaj, mada nije to tako jednostavno. I u svetu su zatvarani servisi za razmenu fajlova iako oni sami nisu u to bili umešani, samo su pružali platformu za razmenu.

Na jednom forumu govorilo se i da je SBB delio flajere gde je reklamirao hub kao mesto gde se mogu naći svi filmovi i programi. Ja nemam ta iskustva, ali u svakom slučaju, to bi već bilo ozbiljno kršenje autorksih prava od strane jednog provajdera.

Mislim da je to posao pre za sud i tužilaštvo nego li za RATEL, ali najsmešnije u celoj priči je što se monoposlita #1 u zemlji, Telekom, našao tu da isteruje pravdu. To je prosto neverovatno. Mislim da bi oni bili najsrećniji da se SBB zatvori i da svi onda čekamo da dvojnik spusti slušalicu pa da se nakačimo na net.

Lazar Antonić said...

Koliko se ja sećam kada je napster bio zatvoren to je objašnjeno činjenicom da je na njihovim serverima bila databaza svih fajlova. Kazaa (valjda se tako zove sajt) sa druge strane nije zatvoren, bar ne tada, jer je radio na sistemu peer2peer mreže, odnosno nije bilo jedinstvene databaze već su se ljudi direktno skidali fajlove sa računara drugih ljudi.