Pages

21 November 2007

Obavezni abortus

U celoj raspravi koja se, pre svega u Americi ali i drugde, vodi na temu ženskog prava na abortus, često se zaboravlja da postoji država u kojoj živi petina svetskog stanovništva, a u kojoj je abortus obavezan. Mnoge, pre svega ženske organizacije, sa razlogom (barem po meni) kritikuju napore američkih konzervativaca da se ženama ograniči pravo na abortus. Ali, nikada nisam čuo iste te grupe da se sa istim žarom bore protiv kineske politike da se majkama (i očevima) uskraćuje pravo na decu, a žene primoravaju na abortus ili sterilizaciju.

Da, u Kini mnoge trudnoće bivaju nasilno okončane, po državnoj naredbi. Pored prisilnih abortusa, možda još gori efekat "politike jednog deteta" su stotine hiljada napuštene i ubijene dece (pre svega devojčica) svake godine. Neka od te dece imaju sreću da budu usvojena od strane roditelja sa Zapada, ali najveći broj njih (od ovih koje roditelji nisu ubili nakon rođenja) je osuđen na kineske domove za napuštenu decu, ili na ilegalno domaće usvajanje bez ikakvih dokumenata (hukou) i mogućnosti da idu u školu, na primer.

Ja mislim da je "politika jednog deteta" trenutno najrepresivnija državna politika na svetu i da se sa time ne može uopšte ni porediti išta što rade drugi tiranski režimi. U poređenju sa efektima te politike, čak mi ni politika Kim Jong Ila ne deluje toliko bolesno.

8 comments:

Suzana Ignjatović said...

Tacno je da "profesionalne zene" gledaju kroz prste onome sto se zbiva u Kini. Zasto?
Prvo, politika dzenderizma ne voli da neko pitanje koje zastupaju bude da kazem "dvopolno", tj. da dotice i muskarce. U Kini su ugrozene zene ali i muskarci (prisilna sterilizacija, vidi
slucaj). To nekako nije politicki pertinentno, ocigledno.

Drugo, politika dzenderizma je vrlo vezana za UN. A koji fasizam i licemerje tamo postoji, da ne pominjem. UNFPA (organizacija za populacionu politiku) je fakticki podrzavala finansijski kinesku politiku prisilnih abortusa i sterilizacija. jerbo, to je populaciona politika. Bio je skandal, USA ukinula sredstva (opet iz konzervativnih razloga, a ne ugrozavanja individue!)

Trece, a u tesnoj vezi sa drugim> CEDAW je dzender inkvizicija pri UN. Postoji 16 clanova Konvencije o zastiti zena, drzave podnose izvestaje, pa ih preslisavaju dzender inkvizitorke. Sve se gleda, koliko ima zena u parlamentu, koliko zenskih likova u udzbenicima, koliko zena medju astrofizicarima...ali, kada se dodje do sekcije o zdravlju...E, tu se pita da li je u drzavi dozvoljen abortus, da li postoji mogucnost DOBROVOLJNE sterilizacije, da li su dostupna srestva i info za planiranje porodice, da li drzava placa abortus i tako to. Populaciona politika ocigledno ide pre individualnih prava. I abortus se tumaci preko eugenickog totalitarizma, a ne kao voljna odluka individue. Toliko o zenskom pitanju.

Anonymous said...

"Postoji 16 clanova Konvencije o zastiti zena, drzave podnose izvestaje, pa ih preslisavaju dzender inkvizitorke. Sve se gleda, koliko ima zena u parlamentu, koliko zenskih likova u udzbenicima, koliko zena medju astrofizicarima..."

meni je to prilicno neverovatno. da li postoji obaveza za drzavu koja je clanica te komisije ili...hoces da kazes da ima 16 drzava koje su potpisale tu konvenciju?

Anonymous said...

i da, kako to da ti kao libertarijanska feministkinja dozvoljavas ovaj sovinizam da na commentima ide "MT je rekao"? Ja bih ti preporucio da tuzis druge clanove bloga za diskriminaciju, mobing i sve ostalo

a mora da ni Slavisa jos nije primetio...

Suzana Ignjatović said...

Ima 16 clanova koji se odnose na razne oblasti/obrazovanje, zdravlje, zaposljavanje, politika itd. Ne znam tacno koliko zemalja je ratifikovalo konvenciju. Mislim prilicno. SFRJ je to uradila jos osamdesetih, pa je kasnije nasledjena obaveza u SRJ, pa u Srbiji. Drzava pravi izvestaj na cetiri godine, podnosi komisiji CEDAW i "brani", tj. objasnjava sta nije ispunjeno i zasto. Super je fazon sto paralelno sa tim drzavnim, postoji obaveza da nevladine organizacije (naravno, zna se koja vrsta!) podnesu tzv. Shadow report. Sta mislite sta je u njemu? Sve sama pljuvacina i optuzbe, nesto a ala ovaj MDRI izvestaj za nesrecnu decu. Cela igra se igra tako da se dokaze kako je stanje zenskih prava katastrofalno, da treba vise para i vise ekspertkinja i vise genderisanja.

A sto se tice pitanja, a li drugi treba da identifikuju MT kao batu ili seku> hm, kao prava lib-fem ili radije indi-fem, ne marim za te trice. Meni je vazno da sam ispregovarala maksimum prava za sebe, a to je poenta libertarijanskog feminizma. Imam esktra aranzman, tako da se moj glas racuna kao 2 u svakom odlucivanju na blogu. Je li tako momci? :)

Lazar Antonić said...

Pa koliko god je CEDAW glupa ideja meni se svidja sto nevladin sektor takodje predaje izvestaj a ne vlada. Mislim da je to sjajan metod kontrole. Pogotovu sto su nekoliko arapskih zemalja potpisnice gde stvarno zene nemaju ista prava kao muskarci. Zabranjeno im je da voze kola, nema razvoda odnosno ima samo po sharia zakonu, obavezne ninja uniforme, i slicno. U tom slucaju vlada napise izvestaj kako je sve sjajno i onda se ovi likovi iz CEDAW/a sloze. Ovako bar ima neko da iskritikuje poteze vlade. Kazem, ako je vec potpisana konvencija (ne ulazim u to koliko je nepotrebna) onda ne vidim sto je problem da i nevladin sektor da misljenje.

Sto se kvote za glasanje tice u pravu si. Imas garantovanih 20%.

Lazar Antonić said...

Ustvari tek sad sam se setio sta sam hteo da napisem... Mnoge zemlje kad pristupe CEDAW ne potpisu celu konvenciju vec kazu da se neki clanovi ne odnose na njih. Mislim da je Irak potpisao ali su u sustini dodali da sve sto nije u skladu sa Sharia zakonom ih ne obavezuje. To mi je interesantno jer nisam znao ranije da je moguce parcijalno potpisati konvencije.

Eh da, Irak je jos napomenuo da potpisivanje CEDAW ne znaci da su priznali Izrael, a onda se Izrael pozvao na reciprocitet. Diznilend.

Suzana Ignjatović said...

Tako je, vidi se da si ekspert iz te oblasti.

Ne mora zemlja da se obaveze na sve clanove. Pored spiska glavnih clanova ima sto strana aneksa sa izuzecima.

Nije problem ni sto se podnose NGO izvestaji, jednostavno ceo proces je besmislen jer se tretiraju isto subsaharska afrika i Srbija...Da se ne lazemo, muslimanski fasizam nad zenama se stavlja u isti kosh i u istu ravan sa Srbijom i slicnim zemljama. A u Kini sterilisu ljude. Mislim, sve je to licemerje i biznis za NGO, IGO i ostale eksperte (nema ljutis? znas, Lazare, tih mojih 40 posto glasova +
tvojih 20 posto = strahovlada u TR :)

masxa said...

drago mi je da je neko ovo napisao. :I mad ako zna mozda cu i ja morati nekad da abortiram ali to je ipak nezgodna stvar. mada kapiram da nije da bas sve zene kooje su abortirale da zbog toga nesto jako silno pate. i zivotinje imaju neke vrste ubijanja svojih mladih ili novorodjenih ako nemaju uslove.

mada, opet, sta da radi ta kina koja je iz nekog razloga toliko mnogoljudna?! je l su njihove zene ekstremno plodne tj imaju nekoliko ovulacija za period? u kini je koliko znam (preko perl bak) bila poligamija. da li to moze da utice nekako? zanimljivo je i da li te restrikcije vaze za kineze van kine. cula sam da se svi kinezi sahranjuju u kini, valjda, a ne tamo gde su ziveli, imaju oni tako neke obicaje