Pages

22 November 2007

Nagrade Tržišnog rešenja

Komentatori su imali oko nedelju dana da predlože kandidate za Tržišno rešenje i Netržišno rešenje 2007. Od pristiglih predloga prihvatili smo sledeće za kandidate:

Tržišno rešenje 2007.

  1. Miša Brkić – Novinar – zbog izveštavanja u kome naglašava važnost poštovanja prava privatne svojine, posebno u slučaju Jugoremedija i analize povodom konačnog gašenja zastavinog socijalnog programa u Kragujevcu.

  2. Vladimir Gligorov – Viši ekonomista Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju – zbog širenja liberalnih ideja u medijima. Vladimir Gligorov je u proteklih godinu dana objavio dosta tekstova o liberalizmu i ekonomskim reformama.

  3. Danica Popović – Profesor ekonomskog fakulteta i član CLDS - zbog širenja liberalnih ideja u medijima. Danica Popović se u proteklih godinu dana dosta pojavljivala u štampanim medijima gde je pričala o privatizaciji, slobodnoj trgovini, nacionalnom investicionom planu i sl. Danica Popović pripada maloj grupi ekonomista koji dosledno šire liberalne ideje.

  4. Miroslav Prokopijević – Predsednik Centra za slobodno tržište – zbog širenja liberalnih ideja u medijima. Miroslav Prokopijević redovno komentariše ekonomske vesti i dosledno predlaže liberalna rešenja.
Netržišno rešenje 2007.
  1. Božidar Đelić – Potpredsednik Vlade – zbog odlaganja privatizacije javnih preduzeća. Potpredsednik je u junu garantovao da nijedno veliko javno preduzeće neće proći većinsku privatizaciju a da neka neće ni ući u privatizaciju jer nisu spremna za to. Za sada je održao reč.

  2. Dragan Đuričin – Predsednik saveza ekonomista Srbije – zbog zagovaranja dodatnog državnog ulaganja u elektroprivredu i poljoprivredu i pre svega zbog zalaganja za očuvanje takozvanog strateškog javnog sektora u državnom vlasništvu.

  3. Slobodan Milosavljević – Ministar poljoprivrede – direktno odgovoran za uvođenje zabrane izvoza žitarica a zatim i proizvoda od žitarica. Pošto je zabranio izvoz, predlagao je strategije za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Od danas možete glasati za nagrade na sledećem linku. Dozvoljen je samo jedan glas po računaru. Glasanje bi trebalo da traje do 28. decembra. Zbog organizovanja dodele nagrada moguće je da ćemo završiti glasanje par dana ranije. Zato požurite.

13 comments:

Anonymous said...

"Dozvoljen je samo jedan glas po računaru."

Mislim da ovo nije tačno, ako se obrišu cookies, može da se glasa više puta.

Lazar Antonić said...

Hmmmm.... Nisam ekspert... Da li mozete da mi posaljete mejl kako bi predlozili resenje ako postoji.. hvala...

Lazar Antonić said...

Pingvin izvinite, ja sam obrisao vaš komentar, misleći da ću tako nekoga da sprečim da glasa više puta. Naivno, kao i svaka cenzura.

U svakom slučaju pingvin je rekao da ga je poštenje sprečilo da glasa dva puta ali da je i to moguće. Hvala na poštenju.

Marko Paunović said...

A i buduci da se ovde ipak ne radi o Nobelovoj nagradi, mislim da verovatnoca zloupotrebe nije previse visoka. :)

Suzana Ignjatović said...

Pa dobro, ako ima takvih zilot-fanova Dane ili Gligorova, pustimo ljude da se iskazu. I to je neki pokazatelj, zar ne?

Anonymous said...

Jel to svako dobio po jedan glas od blogera TR.
Izgleda da ste dosli u Pareto optimum, pa bi bilo kakvo resenje koje bi davalo preimucstvo nekom od predlozenih, uvredilo nekog od blogera TR koji neguju kult licnosti spram "laureata".

Pitam se, kome cete da dodelite nagradu iduce godine?

BTW, Brkic sucks as a journalist. Bas me zanima da li ce da promeni plocu sad kada su se CJ i BDJ zavadili na krv i noz.

Eclectic

Lazar Antonić said...

Ko po Vama podržava koje kandidate?

Anonymous said...

Lepa ideja ali kakvi će biti efekti promocije najpromotera liberalnog tržišta i najneliberalnijeg promotera?

Lazar Antonić said...

Work in Progress!

Anonymous said...

A gde je Mladja? Zasto se za njega niste odlucili molicu lepo?

Lazar Antonić said...

Mlađe nema jer nije zaslužio da bude u TR grupi. Činjenica da je predlagao neka malo liberalnija rešenja (većinske umesto manjinske privatizacije NIS), i deljenja deonica, ali ništa od toga još uvek nije urađeno.

Sa druge strane Mlađa je izmislio nacionalni investicioni plan prošle godine a ove ga hvali. Kada je bio ministar finansija prvo je povecao porez na prihod da bi ga smanjio tek na kraju svog mandata i to ne onoliko koliko je obecao u kampanji.

Ja bih Mlađu eventualno kandidovao za NTR godine nikako TR. Mada moram da priznam da smo imali diskusiju među blogerima da li da ga uključimo kao kandidata i za jednu i za drugu nagradu, ali da je na moju radost ta ideja bila preglasana.

Ja verujem da bi Mlađa morao da uradi nešto konkretno da bi se kandidovao za nagradu TR a ne samo da priča. Pogotovu kako baš i nema impresivan liberalni track-record. Naprotiv.

Lazar Antonić said...

Zaboravio sam, zatvaranje ZZO je, ja mislim, njegova zasluga. Na tome mu čestitam. Ipak, i dalje mislim da nije zaslužio nagradu, mada je ove godine dosta liberalniji nego prošle, što doduše i nije bilo teško.

Tatjana said...

Svaka vam cast na ovako dobrom blogu! Nisam znala da ovako nesto postoji na blogspotu, slucajno sam "naletela" na vas.
Uskoro vas pozivam i u moj web sokak
http://reglaw.blogspot.com

SRECNA NOVA GODINA!!!

Tatjana