Pages

29 November 2007

Kako izgleda kada su žene na vlasti?

Piše Slate.

Osnovni problem kada se porede države poput Švedske (gde je muško ženski paritet u vlasti skoro uspostavljen) i Saudijske Arabije (u kojoj nema žena u vlasti) jeste smer uzročnosti - da li Švedska izdvaja puno para za brigu o detetu zato što ima dosta žena u politici, ili u politici ima dosta žena zato što država pomaže kod brige o detetu? I ovo je uzrok toga da su skoro sve analize "vlasti žena" pristrasne, u statističkom smislu.

Ali, Indija je 1991. godine odlučila da u jednoj trećini sela (koja su izabrana potpuno slučajno), šefovi sela moraju da budu žene. Savršen eksperiment, a efekte su analizirale Duflo i Topalova. Koji su nalazi? Čini se da su sela u kojima su izabrane žene u malo boljem stanju od ostalih. Naime, u tim selima ima 30% više javnih česmi, a korupcija je za 25% niža.

Međutim, posebno je zanimljivo to da su birači u tim selima u proseku NEzadovoljniji kvalitetom vlasti, iako su objektivni pokazatelji bolji. Pitanje je zašto, a autorke nude nekoliko mogućih odgovora, kojima ni same nisu zadovoljne, tako da to ostaje otvoreno pitanje.

2 comments:

Lazar Antonić said...

Skoro sam čitao neko istraživanje javnog mnjenja u Kambodži gde 60% ispitanika veruje da su žene manje podložne korupciji od muškaraca, dok samo 19% smatra da su muškarci manje podložni korupciji.

Kako se korupcija meri percepcijom (nije baš objektivna mera) možda to delimično objašnjava manju korupciju u indijskim selima koje vode žene.

U svakom slučaju, žene bi trebalo mnogo više da koriste percepciju o korupciji u borbi za političke pozicije. Pošto verujem da Kambodža nije izuzetak.

Anonymous said...

pa, sto je ljudima bolje, to su im apetiti veci, pa su ne zadovoljniji. ko srbi, kad tvrde da nam nikad nije bilo gore nego sada. mozda je to. ili americki "intelektualci" kad lupetaju o fasizmu u americi, ili njihovi sledbenici kad razbijaju macdonaldse.