Pages

03 October 2007

Srpska braća

Ne treba žuriti sa privatizacijom.

Kaže Mirko Petrović, brat Draškov, direktor Dunav osiguranja.

Argument je, sada već opštepoznati, "čekajte da još malo uvećamo vrednost kompanije, pa onda prodajte, ali da država zadrži većinsko učešće". Šta će uopšte državi osiguravajuće društvo, nije rekao. Naravno, sve to nema nikakve veze sa time da bi novi vlasnik doveo i novi menadžment.

Sa njegovim stavom se slažu i Radikali i Socijalisti, jer žele da spreče "da posle bankarskog bude upropašćen i sektor osiguranja".

4 comments:

Anonymous said...

Sasvim je normalno da on to govori. Ako bi rekao da je za privatizaciju, bi bilo isto kao kada bi u novinama izjavio da treba da dobije otkaz. Većina onih koji misle da je vlasničko učešće države u privredi pogrešno bi isto to rekli da su na njegovom mestu.
Nenormalno je da većina i dalje misli da ne treba privatizovati preduzeća koja "dobro" rade (pri tom se smatra da "dobro" rade preduzeća koja redovno isplaćuju plate) ili preduzeća od "strateškog" interesa. Verovatno prvo treba sačekati da propadnu.

Marko Paunović said...

Da sam na njegovom mestu ja bih ovako razmisljao.

Vlada ce da donese odluku sta god ja pricao. Koliko god da kukam i tvrdim kako se firma u kojoj sam direktor ne treba privatizovati, svi znaju da ja samo stitim svoj posao. To sto stitim svoj posao govori vladi, ali i potencijalnim kupcima, da i ja sam znam da ne radim dobro svoj posao, odnosno da bi neko drugi to bolje radio. Onda je mozda bolje da trazim privatizaciju i da tako glumim uverenost da dobro radim svoj posao i da sam siguran da ce svaki kupac zeleti da me zadrzi kao direktora.

Anonymous said...

marko:ti razmisljas vrlo inteligentno,ali obzirom da su na celu drzavnih firmi partijski ljudi(pritom nebitno da li i sta imaju u glavi)ne cude njegovi stavovi.
Zbog toga njemu ni u snu ne bi palo napamet da razmislja kao ti.

Anonymous said...

Prethodni post ima logike, ali ne u Srbiji.
Ako u Srbiji direktor kaže da se nešto ne treba privatizovati, reakcija većine je da on čuva državnu imovinu od propasti(što bi radikali i socijalisti rekli). Ako kaže da nešto treba da se privatizuje, reakcija svih je: "Zar nešto što su radnici godinama stvarali stranci treba da kupe za male pare". Pri tom, za koliko god da se proda nešto, uvek su to male pare i uvek bi se za nekoliko godina prodalo za više.