Pages

02 October 2007

Roosvelt, Mussolini i Hitler II

Andrej Stanimirović je u komentarima na prethodni post postavio sledeće pitanje:

Ako se složimo sa gosn Musolinijem da "princip da država više ne ostavlja privredu na miru podseća na fašizam", i istovremeno imamo u vidu da država više NIGDE ne ostavlja privredu na miru (laissez faire), možemo li da kažemo da su sve moderne države fašističke, neka više neka manje?

David Boaz, ekskluzivno Andreju, nudi sledeće objašnjenje:

All developed countries today have mixed economies, that is, economies that are largely based on property rights and markets but with a fairly large element of government taxation, regulation, and intervention. So it's true that no modern government "leaves the economy to its own devices." But that's a pretty minimal claim for fascism. To the extent that fascism is usually understood to include a heavy dose of central planning and corporatism, along with one-party rule, usually under the direction of a single authoritarian leader, then few modern countries could be called fascist.

3 comments:

Andrej Stanimirović said...

Ovo je jako zgodna (restriktivna) definicija fašizma, koja omogućava da moderne države "sačuvaju obraz". Naravno da se sve države propagandom brane od očiglednih optužbi za fašizam. Što je privatno vlasništvo i tržište više ograničeno, što je oporezivanje, regulisanje i intervenisanje veće, to je definicija fašizma restriktivnija, samo još fali Adolfova slika. Pa ako nema Adolfa - nije fašizam! Samo vam se učinilo, ne znate vi to.
Moja tvrdnja je da je kršenje prava privatne svojine i ograničavanje tržišta oporezivanjem, regulacijom i intervencijom karakteristično i za fašizam i za socijalističku demokratiju (zapravo, u oba slučaja - za državu), što doslednije - to gore po stanovništvo dotične teritorije. Manje je bitan detalj što se u slučaju fašizma radi o autoritarnom jednoumlju a u slučaju socdemokratije - većinskom jednoumlju. Za pojedinca je svejedno da li mu se nameće jedno ili drugo. A za "ekonomiju" stanje je identično.

Marko Paunović said...

Dobro, ali nije drzavna kontrola ekonomije jedina karakteristika fasizma. Cak nije ni iz bliza najznacajnija.

Andrej Stanimirović said...

Dobro - kažem i ja. A koja je to najznačajnija karakteristika fašizma? Agresivni nacionalizam, šovinizam? Pa to je ideologija sa kojom je socdemokratija savršeno kompatibilna. Agresivnost prema manjinama, naročito prema pojedincu koji hoće da ga se ostavi na miru? Da li su primeri potrebni?