Pages

12 October 2007

Ekonomija hvatanja

Steven Landsburg kaže: "Ekonomija se može rezimirati u četiri reči - ljudi reaguju na podsticaje."

Izgleda da je to shvatila i Vlada Srbije i za hvatanje Mladića je prihvatila modifikovano tržišno rešenje - ko pomogne u hvatanju, dobije milion evra. Očigledno su shvatili da apelovanje na patriotizam ne pomaže. Živo me zanima sa koje će budžetske linije to da isplate.

Problem sa ovim pristupom je što je cena administrativno utvrđena, pa zato ovo rešenje nije potpuno tržišno. Moguće je da je preniska, a moguće je i da je previsoka. Bolje bi bilo da su krenuli sa nižom cenom (recimo, sto hiljada evra) i da su uveli pravilo da će je jednom nedeljno (ili mesečno) podizati za sto hiljada. Tako bi primenili holandsku aukciju a ishod bi bio i ekonomski efikasan, jer bi nagradu uzeo upravo onaj insajder koji najmanje korisnosti uživa od Mladićeve slobode. Šteta što u Savetu za nacionalnu bezbednost ne sedi nijedan ekonomista. :)

15 comments:

Lighthouse said...

Imam predlog: aukcija obrnuta od holandske. Prvo da ponude basnoslovnu sumu, ili bar neku za koju bi svako razuman rekao da ne može a da ne navede svakog insajdera da prijavi begunce. A onda da svake nedelje ili meseca snižavaju sumu. Čak i oni koji se, eventualno, ophrvaju iskušenju da prijave na vreme, dok cena nije pala, smatraće da su organizaciji koja ih angažuje učinili do neba veliku uslugu i očekivaće od nje sve više, a kad ne dobiju, buniće se i gložiti međusobno. Nije isključeno da kad cena padne na 0.00 neki slatkiš prijavi begunca, čisto iz inata. A čak i ako na taj način begunci nikad ne budu uhvaćeni, biće postignut još vredniji dobitak, a to je da se dobro uzdrma, možda i potpuno iznutra pocepa Zločinačko udruženje, koje zasad još uvek čvrsto stoji iza njih. Jer, ne izručujemo đenerala zbog Haga i EU i njihovih para (bar ne bi trebalo da je to glavni motiv) nego zbog sebe i sopstvene budućnosti.

Nekako mi se javlja da se ovoga već neko dosetio. Jer, kako to da je svaka ponuda Srbiji, od 1990. naovamo, uvek bila slabija od prethodne? Na primer, 1990, mirno rešenje jugo-krize i svi odmah, bez zakeranja, u EU. A danas, sporazumno rešenje Kosova i svi (preostali) za 25 godina u EU.

Marko Paunović said...

Lighthouse, znas kako, aukcije su predvidjene za racionalne ljude. Tvoj model mozda ipak vise odgovara danasnjoj Srbiji, sta znam... Mada, sta ako se neko javi vec prve nedelje i hoce da uzme taj basnoslovan iznos?

Anonymous said...

Ako se krece od nize cene navise onda je to engleska aukcija a ne holandska. Holandska krece od visoke pocetne i onda se spusta koliko ja znam. Ali moze biti da me je i ovde pamcenje izdalo, kao i kod medijane :)

Marko Paunović said...

U pravu si, ali nisam ni ja pogresio. :)

Elem, holandska zaista ide od vise cene nanize kada se nesto PRODAJE, pa prvi koji ponudi cenu kupuje.

Kada se nesto KUPUJE, onda holandska ide od najnize cene, pa prvi koji nesto ponudi dobija prodaju.

Posto ovde vlada kupuje, a ne prodaje, onda je ovo holandska. Da budem iskren, i ja sam imao tu dilemu dok sam pisao post ali mislim da sam u pravu. :)

Lazar Antonić said...

Generalno ovo je dobar potez vlade (sviđa mi se rasprava o modelu aukcija, nešto sam naučio). Cost-benefit je jako pozitivan za građane Srbije. Hapšenjem Mladića bi mnogo više zaradili od milion evra koliko država potroši.

Što se tiče budžeta, naš budžet je toliko generalan i sa ogromnim stavkama da bi vlada bez problema mogla da plati po milion evra za izručenje svih ratnih zločinaca od Napoleona na ovamo.

Marko Paunović said...

Znas sta bi bilo najbolje? Da izadje Rade Bulatovic sa informacijama i da uzme milion evra. :)

Lighthouse said...

Marko,
U pravu si, i za primedbu da je aukcija za racionalne ljude, i da je u Srbiji drugačije nego drugde (v. "Ko to tamo peva"), i za Radeta Bulatovića (ko zna zašto je uopšte nagrada raspisana).

Anonymous said...

Marko,

zaista mislim da ti je sjajna ideja da Rade Bulatović mazne milionče.

Lazare,
drugi pasus GENIJALNO nemam šta da dodam

Anonymous said...

mislim da to nije ni nagrada nego signal eu. ne verujem ni da ocekuju da ce trebati da isplate.

Anonymous said...

Mislim da će Mladića uhititi neki njegov prijatelj a pare će dobiti njegova porodica i/ili njegovo obezbeđenje. Normalno sve to u dogovoru sa Mladićem. Ovo je legalan način da se uhvati a ne preda.
Malo je nezgodno da se preda a da ne isplati svoje jatake i ne obezbedi svoju porodicu. Verovatno su vlasti dobile signal da je cena milion evra za poredaju (čitaj hapšenje) Mladića.
Ne bi me čudilo da uhapsi sam sebe i da traži isplatu.
Drugim rečima Mladić je blizu zatvora.

Anonymous said...

Ako bih takvu informaciju zelela da plasiram preko firme, kako da proknjizim tih milion evra? Kao prihode od prodaje ili ostale prihode? Ako kao prihode od prodaje, da li moram i smanjenje vrednosti zaliha takodje da zabelezim?
Da li je bolje da registrujem firmu pod sifrom delatnosti 64120 - Isporuka posiljki, osim nacionalnih posiljki ili 75140 - Pomocni poslovi za funkcionisanje drzave ili 90000 - Odstranjivanje otpadaka, smeca i slicno?
Ako mi i Ameri plate obecanih $5M da li se to registruje kao FDI?
I najvaznije, da li moram da platim porez?

Anonymous said...

Ja mislim da bi se placao porez na kapitalnu dobit. Kada je roba pribavljena vredela je vise nego danas.

Znaci 20%*(milion evra-nabavna cena). Onda prijavis porez i platis, pa ti dodje poreska inspekcija i kaze ti da ne moze tako. Morao si da vrsis redovnu revalorizaciju zaliha.

Anonymous said...

Htedoh reci, vredela je manje nego danas.

Anonymous said...

Posto se ovakve transakcije uglavnom isplacuju u tajnosti, zbog zastite cinkarosa, verujem da poreska uprava ne bi imala informacije o ostvarenom prihodu...

Anonymous said...

Tako da bi Savet za bezbednost direktno prekrsio zakon. Oni sasvim sigurno nemaju pravni osnov za ovo, nemaju, sto rece Marko "budzetsku liniju". Ne smeju da placaju iz budzeta 1 milion u kesu...