Pages

04 October 2007

Eh, kad bi se ovde znao neki red

Velja Ilić kaže da će sačekati da Srbija postane pravna država kako bi nastavio izgradnju čuvene klinike.

Međutim, Zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija (član 8.) je zabranjeno funkcionerima (pa tako i ministrima u Vladi) da imaju upravljačka prava u privrednim društvima. Da je Srbija pravna država on ne bi mogao ni da osnuje preduzeće sa svojim prijateljima, a kamoli da započne gradnju i da javno priča da je pozajmio petsto hiljada evra od banke.

3 comments:

Anonymous said...

Stvarno mi nije jasan deo gde se kaže da ministar treba da prenese upravljačka prava na lice koje nije povezano koje će u svoje ime a za račun ministra da upravlja preduzećem.
Da li to znači da, ako je neko vlasnik preduzeća pre nego što je postao ministar, upravljačka prava prenese na nekog trećeg ali da on zadržava vlasnička prava? I tada postoji konflikt interesa, i dalje vlasnik ima koristi od poslovanja preduzeća.

Anonymous said...

Kako je to uredjeno u drugim zemljama?

Lazar Antonić said...

Evo gde Bus drzi pare:

Blind Trust:
A financial arrangement in which a person, such as a high-ranking elected official, avoids possible conflict of interest by relegating his or her financial affairs to a fiduciary who has sole discretion as to their management. The person choosing the trust also gives up the right to information regarding the status of the assets.

Mislim da ne mogu da budu akcije nego samo obveznice i T-bills, ali nisam siguran