Pages

29 October 2007

Crna Gora

Bio sam dva dana u Crnoj Gori na nekom skupu nevladinih organizacija i čuo par zanimljivih stvari.

Prvo, složili su se da se situacija po pitanju demokratije značajno pogoršala od proglašenja nezavisnosti. Radi se o tome da je većina NVO-a i medija podržavala nezavisnost, pa su i oni bili podržavani od strane vlade. Od kako je taj problem rešen, NVO-ovi i mediji su počeli da pokreću pitanja korupcije i kriminala, pa je vlada počela da im šalje poresku policiju. Ja nisam čuo da je u Srbiji od 5. oktobra naovamo ikada poreska inspekcija posećivala NVO-ove.

Drugo, slušao sam intervju Igora Lukšića, ministra finansija. Mogu reći da je to bila muzika za moje uši. Pričao je o budućoj privatizaciji elektroprivrede, o planiranom smanjenju poreza, o tome da oni zasnivaju svoj razvoj na ekonomskim slobodama. Malo sam se zagrcnuo kada je rekao da je učešće javnih prihoda u GDP-ju 53%, ali on tvrdi da je to zbog loše metodologije proračuna GDP-ja i neplanirano visokih prihoda od poreza na promet nepokretnosti.

Takođe, svi se bave vestima da je Milo za nedelju dana zaradio oko 7 miliona evra, a Sveto 3 miliona za samo jedan dan.

4 comments:

Anonymous said...

Neću da baksuziram, ali i u Srbiji su to isto pričali.
Porez na zarade jeste smanjen, ali neznatno.
Elektroprivreda će se "privatizovati" samo ne znamo kada i u kom procentu.
I naši ministri kažu da se naš razvoj zasniva na ekonomskim slobodama. Na primer, ministar poljoprivrede za sebe kaže da je "ekonomista liberalno-tržišne orijentacije".

Nadam se da, u slučaju Crne Gore, grešim, ali...

cyberella said...

Bilo je i u Srbiji da poreska policija obilazi NVO, nakon 5. oktobra. Znam iz prve ruke. Ne mogu da tvrdim koliko je to bilo ucestalo.

mp said...

Kod nas se po izjavama ministara vidi ko je sta dobio od javnih preduzeca. Boza oce da privatizuje NIS zance DS nije dobio naftu, evo sad cujem nesto dinkic zapeva oko delimicne prodaje EPS, rekao bih da G17 nije dobio elektroprivredni feud. Luksic je Milova ekipa, znaci da nije cvecka, ali je barem pametan tip i razume ekonomiju.

Anonymous said...

U CG je porez na dobit 9%, na dohodak gradjana 15, a od 2010 bice takodje 9%. Porez na kapitalnu dobit je ukinut. Kapitalne transakcije su slobodne. Zvanicna valuta je euro. Stranci imaju jednak tretman kao domaci investitori.
Znacajan iskorak ka liberalizmu...
cg...