Pages

22 September 2007

Progresivna Srbija

Osnovan je Savet za ravnopravnost polova. Sada je konačno zaokružen institucionalni mehanizam za borbu protiv polne neravnopravnosti, pošto Odbor za ravnopravnost polova već postoji pri Narodnoj Skupštini. Ustvari, fali još samo polna policija.

Naišao sam na jedan interesantan slučaj sa kojim bi Savet mogao da počne svoj rad. Dve devojke su u Švedskoj izbačene sa bazena jer su se kupale bez gornjeg dela kostima. Uprava bazena ih je zamolila da pokriju grudi ili da napuste bazen. Devojke smatraju da ako su one primorane da nose gornji deo kostima isto pravilo bi moralo da se odnosi i na muškarce jer je u Švedskoj (a trebalo bi da to bude slučaj i kod nas) zabranjeno tretirati ljude različito. Po njima dvodelni kupaći samo seksualizuje žene jer privlači pažnju na ženske grudi. Pošto nisu želele da se povinuju zastarelim društvenim normama devojke su napustile bazen.

Malo je reći da ovako principijelan stav ima moju podršku. Ovim putem apelujem da Savet što pre uzme u razmatranje pisanje uredbe, zakona ili, još bolje, ustavnog amandmana kojim bi se rešio ovaj problem. Otprilike bazeni i plaže (bez obzira da li su u privatnom ili nekom drugom vlasništvu) se trebaju obavezati da ne puštaju žene u svoje prostorije ukoliko pod pritiskom društva seksualizuju svoje telo pokrivajući grudi odećom. Precedenti već postoje, jer je na javnim mestima u Turskoj ili u školama u Francuskoj zabranjeno nositi marame. Bio bi red da u Srbiji uradimo nešto progresivnije ako želimo da nas EU shvati ozbiljno.

6 comments:

Suzana Ignjatović said...

Snezana Lakicevic-Stojakovic ocigledno ima malo slabije pamcenje. Savet za ravnopravnost polova postoji od 2004. godine, naravno uz promene sastava tokom vremena. Na jednoj od tih sednica (2004) bila je i doticna SLS da bi iznela primere dobre prakse vojvodjanske dzenderizacije.

Anonymous said...

Koliko sam ja cuo, Micunoviceva cerka je pomocnik ministra za to kod Ljajica u ministarstvu.

Anonymous said...

:)

Sjajan post

Suzana Ignjatović said...

Micunoviceva je nadlezna za sektor za ravnopravnost polova u okviru ministarstva (Ljajicevog). Savet za ravn.polova je druga stvar. To je Vladino telo. Postoji i odbor u Skupstini. To je treca stvar. Bilo je price o ovim telima u jednom ranijem postu.

Anonymous said...

Da se ne lazemo, taj vladin savet, kao i svi ostali uostalom, je potpuno irelevantan. Sektor u okviru ministarstva je ipak malo relevantniji.

Suzana Ignjatović said...

Pa, ja bih rekla da je moc sektora i saveta jednaka. Ne znam tacno sva ce sve sektor u ministarstvu raditi, posto on jeste tek osnovan (za razliku od Saveta, kako tvrdi SLS, a koji postoji godinama). Savet je trijerisao sve zakone koje smatra relevantnim i moze bogami dosta da ih izmeni. Savet pravi strategije i planove akcije. Nije bezazleno ko sto se cini.