Pages

16 September 2007

Godine turbulencije - a nije Dobrica

Alan Greenspan, liberal i skoro 20 godina prvi bankar Amerike, napisao je svoje memoare (The Age of Turbulence) uglavnom sedeći u kadi. Skoro sve novine u Americi su već objavile pregled knjige: ovde, ovde i ovde.

Greenspan prognozira da će Amerika dugoročno imati dvocifrenu kamatnu stopu. Visoke kamate će biti neophodne da bi se sprečila inflacija koja će se razviti zbog rasta cena kineskih proizvoda jer imaju sve manje radnika koji bi zamenili farme fabrikama. Kaže da prvi podaci već ukazuju na rast kineskih proizvoda. Ovo je pogotovu interesantno jer se očekuje da Fed sledeće nedelje spusti kamatne stope.

Takođe kritikuje Buša što nije više koristio pravo veta da bi smanjio javnu potrošnju. Pogotovu pominje Medicare, a priča i o privatizaciji penzionog sistema. Ne znam da li je kritikovao državnu potrošnju dok je vodio Fed, ali sada kaže da velika državna potrošnja ipak utiče na inflaciju, što znači da kao i Jelašić ne misli da je inflacija isključivo monetarni fenomen, poput Fridmana. Sa Fridmanom se ne slaže ni oko deficita, jer misli da je deficit bitan.

U knjizi hvali Klintona zbog fiskalne odgovornosti i naziva njegov ekonomski program iz 1993. aktom političke hrabrosti. Takođe navodi da je rat u Iraku organizovan zbog nafte. Sve u svemu, sigurno je da ima dosta interesantnog materijala, pa koga ne mrzi da čita 500 strana a voli memoare neka izvoli.

No comments: