Pages

07 September 2007

Antinatovsko raspoloženje

Da li nam treba članstvo u NATO paktu? Po meni, ne. Zašto?

NATO je odbrambeni pakt. Da li nama preti opasnost od neke ne-NATO zemlje? Ne. Od koga će onda da nas brane?

Sa druge strane, time preuzimamo obavezu da branimo sve ostale članice NATO (član 5. Sporazuma). Da li njima preti opasnost od neke ne-NATO zemlje? Možda da. Recimo, Estoniji od Rusije. Ili, ako se Irak podeli, možemo očekivati da će kurdski deo imati teritorijalne pretenzije prema Turskoj. Da li stvarno treba da branimo Tursku? Mislim da ne.

Možda tu ima nekih drugih koristi, ali ja uopšte ne verujem u priču da je članstvo u NATO uslov za članstvo u EU. Mislim da je bolje da smanjimo broj vojnika na što je moguće manji broj i da ne bacamo pare za kupovanje NATO kompatibilnog oružja. Što da ne budemo free-rider, ako već možemo?

8 comments:

Ivan Jankovic said...

Ali, ima druga strana medalje - ne smao da ti branis druge, nego i drugi brane tebe. Kada je bio 11 septembar Amerika se pozavala na ugovor o osnivanju NATO i trazila pomoc u odbrani.

Meni se cini da vecina ovdasnjih anti-nato teorija nije posledica hladnog proracuna troskova i koristi vec apriornog emocionalnog antiamerikanizma. A od takvog rezonovanja moze biti samo stete po samu Srbiju prevashodno. Imam neodoljiv osecaj da sam se vratio u 1999 godinu kad slusam KOstunicine doglavnike o toj temi na televiziji.

Marko Paunović said...

Slazem se ja da ce i oni da brane nas, ali pitanje je - od koga?

Naravno da razlozi zasto nas narod, pa samim tim i politicari, ne zele u NATO, nema nikakve veze sa ovim sto sam napisao.

Anonymous said...

Biti free rider je sasvim ok ako se posmatraju troskovi nato standardizacije itd. ali mi se cini da je Srbija uvek (bila) posmatrana kao ruski satelit na balkanu, pa bi ulazak u nato rascistio EU i NATO sumnje u pogledu nas. Mislim da EU ne gori od zelje da dobije clanicu koja bi bila proruski (i antinato) orijentisana.


Drugo, ima i koristi od clanstva u NATO, npr. veca saradnja u skolovanju oficira isl, vece angazovanje vojne industrije. A i ne moramo imati veliku vojsku kako ti sugerises. Vojska sa brojcano smanjuje i treba se smanjivati bez obzira na Nato dilemu a kakva-takva modernizacija tj. nabavljanje nekog novijeg oruzja je i ovako nuzna ako hocemo profesionalnu vojsku.

Ovo sto Janki kaze, mislim da je u pravu, kod nas to protivljenje nije cost-benefit vec posledica antiamerikanizma koji je posledica visedecenijskog ispiranja mozga i delom toga sto su ameri sprecili Milosevica da podeli Bosnu, protera Albance i zadrzi Crnu Goru. Tako mi se cini...

Ivan Jankovic said...

Razume se, nisam poredio tvoj cost- benefit argument sa oficijelnim guslarskim antizapadnjastvom. Izvinjavam se ako se takav utisak stekao, cini mi se da sam ipak bio precizan.

Ima jedna stvar s kojom se ne slazem u tvom poslednjem komentaru, naime tvoja sekvenca izvodjenja:..."zasto nas narod, pa samim tim i politicari, ne zele u NATO". Ispada da politicari samo slede zelje naroda.Ja bih rekao da je obrnuto, da su politicari svojom visegodisnjom, a mozda i visedecenijskom antizapadnjackom propagandom ubedili narod da je NATO vrhovno zlo, a sada se zaklanjaju iza tog istog naroda i tvrde da samo izrazavaju njegovu volju.

Anonymous said...

a evo i malo guslanja da vam ne bi bilo dosadno - NATO je zlocinacka organizacija - vojni stub novog osvajackog pohoda na svet i sprovodilac zamisli Bzezinskog i trilateralne komisije. Njihov dogorocni problem je sto ostvarivanje-dovrsavanje politike imperijalizma nailazi na neophodnost rusenja drzava. Sa Srbijom je bilo lako, ali sa Rusijom i Kinom nece ici tako glatko. Zato je NATO opasan za ceo svet. I treba ga ukinuti ili promeniti.

Ivan Jankovic said...

realista,

zaboravio si judeo-masonsku i vatikansko-kominternovsku urotu da se Srbi prevedu u katolicanstvo, kao i sirenje Cetvrtog Rajha ka toplim morima...

Marko Paunović said...

Da, nikako ne treba zaboraviti topla mora!

Anonymous said...

Kao sto g. Ivan Jankovic rece: 11 Sep. USA se pozvala na ugovor...
Ugovore nisu postovali kada su bombardovali Srbiju. Bombardovali su nas na svoju ruku. Ugovor je samo slovo na papiru, nama treba nesto jace, neki cvrsci zalog.
Naravno nato ce da nas brani od Bin Ladena i Talibana, od Tutsa iz Ruande od shita i sunita i drugih svojih zakletih neprijatelja, jer su svi oni pojedinacno, a narocito udruzeni velika pretnja za Amere i ostatke zapadnoevropske civilizacije (tekovine Komonveltha i zaostavstina Habzburske monarhije)
Naravno branice nas nasim mesom, a prodace nam svoje staro naoruzanje.
Mnogo jeftinije od unistavanja istog-a oni se kao neckaju :-).
Sta je u medjuvremenu sa nasim neprijateljima, kakva je tu situacija. Kako ono bese neprijatelj mog neprijatelja...
Kako sad da pstupimo, kada su nasi buduci saveznici veliki prijatelji nasih neprijatelja. Pa zar nije G.W .Bush koji vedri i oblaci u NATO-u poklonio svoj licni rucni sat nekom obicnom lopovu u Tirani. E presedent i lopina jarani. Pa to nije prijateljstvo nego love :-).
Neznam mozda vas jos ima koji smatrate da nemamo neprijatelje, ali onda ni NATO nema smisla, trosak bez koristi.
Srbi velika je to dilema "To NATO or not to NATO"


~ Gavrilo's Princip"s ~