Pages

28 August 2007

Stanovi za siromašne

Grad Beograd zida stanove za siromašne. Otvoren je konkurs za dodelu 93 stana najsiromašnijim Beograđanima. Praktično jedini uslov je da je osoba živela u Beogradu 5 godina pre prijavljivanja na konkurs. Stan neće dobiti besplatno, ostaće u vlasništvu grada, ali će plaćati samo simboličnu naknadu za korišćenje. U planu je izgradnja 1.200 ovih stanova.

Nemam ništa protiv pomoganja siromašnima ali deljenje stanova nije najbolje rešenje. Prvo, nije posao grada da zida stanove. Drugo, otvara se prostor za korupciju. Javna je tajna da svi projekti koji se finansiraju novcem poreskih obveznika imaju skromne budžete na početku ali ne i na posletku. Treće, američko iskustvo ukazuje da ovavka naselja često imaju problem sa kriminalom. Ustvari se vrši neka vrsta getoizacije siromašnih. Možda će i Srbija za par godina morati da uvede zakon kojim će moći da izbaci stanare ovih naselja u slučaju da su osuđeni za neko krivično delo (one strike and you re'out). Četvrto, u gradu kažu da će bar 100 ljudi aplicirati za svaki stan, što znači da se socijalna pomoć daje kroz svojevrsnu lutriju.

Ukratko, nema razloga da radimo na projektima koji su se pokazali neuspešnim u drugim zemljama. Ukoliko Grad želi da pomogne bilo bi pametnije da uvedu ili povećaju socijalnu pomoć. Ništa više.

3 comments:

Marko Paunović said...

Bas ako nece da im daju socijalnu pomoc jer se plase da ce "barabe sve to da popiju i prokockaju", mogu da im daju vaucere za stanovanje koje bi svi oni koji izdaju stanove mogli da unovce u gradskoj skupstini.

Meni je jasna ta zelja da se pomogne siromasnima, ali mi nije jasno zasto bas moraju da zive u drzavnim stanovima?

Marko Paunović said...

Sad sam procitao originalnu vest. Zanimljivo mi je to sto ce jedan od kriterijuma biti i skolska sprema, ali mi nije jasno na koji nacin. Da li ce oni obrazovaniji imati prioritet (kao, vise su "zasluzili"), ili ce neobrazovaniji imati prioritet (kao, obrazovani ce se vec nekako snaci).

Ludilo, u svakom slucaju.

Anonymous said...

A sto sa onima koji imaju kakav takav krov nad glavom ali nemaju za hljeb? Da li da prodaju stan, pa da se jave na konkurs ove ili neke od narednih godina? Mozda i da sa dijelom novca od prodaje "urgiraju" kod nekog "lokalnog menadzera" da ih uvrsti u spisak dobitnih srecnika.
Postoji li kriterijum: Da li su kandidati spremni da rade?