Pages

12 July 2007

Evropa na dobrom putu?

Možda sada možemo reći da se Evropa konačno kreće u dobrom smeru. Nemačka je upravo smanjila poreze na profit sa u proseku 39 na 30%, kao i porez na kapitalni prihod sa 42% na 25%. Prodi je u Italiji prošle godine počeo sa restriktivnim budžetom i sproveo niz manjih reformi kao što su deregulacija taksija, benzinskih pumpi, kioska, frizera i slično. U Švedskoj je pobedila liberalno-konzervativna vlada, mada mi nije poznato da su do sada nešto konkretno uradili. Čeka se još na Sarkozija u Francuskoj, ali i sama njegova pobeda je bila dobra vest. Kada se sve sabere izgleda da su u EU barem počeli da shvataju u čemu je problem.

1 comment:

Anonymous said...

Pa normalno kad su dosli do provalije. U proteklih 30ak godina u vecini kontinentalnih zemalja nije doslo do povecanja broja radnih mesta, spote rasta su im u proteklih 20-30 godina bile takve (1-2%) da je Irska za 10 godina prestigla sve osim Luksemburga, a i mnogi drugi su na tom putu. Doslo je do rasta ekstremizma u oblastima gde je najgore. Inace, i Austrija je smanjila porez na dobit na 25%, a kandidat za ministra finansija u Nemackoj na proslim izborima, iz redova liberala, je zagovarao flat tax. Koliko je tacno, da li mozda znas da li je Helmut Kol planirao obimnu privrednu liberalizaciju, ali je ujedinjenje Nemacke poremetilo te planove? Slusao sa nesto o tome...

Svedjani su takodje najavljivali znatne reforme, ali njihov je plan dosta graduelan, tek u 2 i 3. godini mandata su planirane ozbiljnije reforme. Ne znam sta ce Sarko da uradi, to ce biti interesantno, kazu da sprema privatizaciju francuskih univerziteta. Ne znam koliko je to tacno ali to bi bila ekstra stvar. Mozda Miss T zna nesto vise o tome?