Pages

13 July 2007

Budžet i posledice

Viceguverner Dijana Dragutinović:
Podaci koje dnevno dobija NBS govore da je pitanje trenutka kad će centralna banka biti prinuđena da na ekspanzivnu fiskalnu politiku odgovori restriktivnom monetarnom politikom.

Kombinacija ekspanzivne fiskalne i restriktivne monetarne politike ima dve nesumnjive posledice: rast kamatnih stopa i rast kursa dinara. Rast kamata je loša vest za sve koji uzimaju nekakav kredit, bilo privredu ili građane. Dalji rast kursa dinara je loš za izvoznike.

Da bi država mogla komotno da troši, privatnici se malo teže odlučuju da investiraju, krediti za stanove i automobile su malo skuplji, izvozom se malo manje zarađuje, plate u privatnom sektoru su malo manje. Da neko ne pomisli da je budžetski deficit besplatan.

3 comments:

Anonymous said...

Ovaj guverner pocinje opasno da me nervira.

Naucio dasa jednu lekciju i udri.

Promeni plocu sinak.

Da ne bude zabune. Do odredjene tacke restritivna monetarna poitika koja se realizuje kroz povecanje banarsih rezevi jeste dobra ali ovo sto on radi je vec lose.

I rekao bih bezobrazno. Zato sto ne verujem da ne zna vec da svesno radi to sto radi. I upravo zbog toga sumljam u njegove dobre namere.

Umesto da dalje posupljuje kredite i stvara nove dugove izdavanjem obveznica mogao bi malo za promenu da prestane da se takmici sa kinom u iznosu deviznh rezervi.

Mislim lepo je kad ima u slamarici ali ovo vec podsecaj na Baju Patka.

Igipop

Anonymous said...

Ja mislim da je monetarna politika suvise restriktivna. Skoro sve zemlje EU imaju visi deficit od Srbije, a kakva je politika ECB-a?

Anonymous said...

Nije toliko problem u budzetskom deficitu, mada mislim da ce biti veci nego sto se predvidja. Cini mi se da je daleko veci problem rast zarada u javnom sektoru koji je daleko, daleko visi od rasta produktivnosti, i onda moze samo da se povecava uvoz i/ili inflacija. Da bi se inflatorni pritisak oslabio mora da ide restriktivnija monetarna politika.