Pages

12 June 2007

Suvi genije

Irska je poslednjih 20 godina u svoje investicione programe uložila oko 20 milijardi evra i napravila sasvim novu državu u odnosu na ono što je bila pre 20 godina. Mi, međutim... moramo da idemo i brže i jače.

Ovaj genijalac je Đilas. Ovako nas obaveštava da će se sredstva za Nacionalni investicioni plan povećavati. Đilas je još jedan političar u nizu koji vidi korelaciju između državnih investicija i ekonomskog rasta i kao dokaz te brilijantne teorije navodi Irsku kao primer. Kao njegove kolege pre njega, za koje javna potrošnja predstavlja dokazani put do uspeha, i on greši. Irska se razvila zahvaljujući slobodnom tržištu i niskoj državnoj potrošnji.

Argument da su fondovi za razvoj EU presudno uticali na razvoj Irske je netačan. Na grafikonu možete da vidite da je jedina korelacija između privrednog rasta Irske i EU subvencija negativna. Ako vam to nije dovoljno odgovorite na pitanje zašto Španija, Portugalija i Grčka nisu zabeležile isti rast kao Irska kada su već dobijale subvencije od EU?

Đilas bi najviše doprineo ekonomskom razvoju Srbije ukoliko bi zatvorio svoje ministarstvo i otpustio sve zaposlene na čelu sa njim samim.

Koga zanimaju detaljnije analize irskog ekonomskog razvoja neka pogleda Ivanov članak u Vremenu ili članak Bendžamina Pauela u Kejtovom žurnalu.

3 comments:

Marko Paunović said...

Mislim da si u postu pomesao dva razlicita pitanja. Jedno je da li drzavna potrosnja podstice rast. Sasvim je druga stvar da li EU pare podsticu rast.

Slozicemo se odmah da drzavna potrosnja u principu ne moze da podstakne rast ako dolazi iz domacih izvora, jer su pare pre toga uzete domacim gradjanima i privredi. Medjutim, mislim da su sa EU parama stvari ipak drugacije jer se radi o poklonu.

Svi argumenti protiv drzavne potrosnje su zasnovani na pretpostavci da se drzava ili zaduzila ili uzela taj novac kroz poreze. Ali, ako je taj novac pao sa neba, ne vidim zasto bi se mi bunili. Treba da se bune evropski poreski obveznici. Na primer, ako EU dodje sa idejom da nam zavrsi autoputeve do Makedonije, Bugarske i Madjarske i uz to potpuno renovira pruge i napravi jos dva mosta u Beogradu, zasto bi se mi bunili?

Postoje stvari koje ne bih nikada kupio za svoje pare, ali ih rado prihvatam kao poklon :)

Anonymous said...

Mislim da je poenta Lazarevog posta da subvencije EU nisu uzrok razvoja Irske, a ne da je pomoc eu losa po sebi.

Lazar Antonić said...

Stvarno zvuči logično da kada se novac dobije na poklon to nije problem. Naravno kod nas nije slučaj, jer se NIP finansira iz našeg budžeta.

Ipak, i kada nekog pokloni novac vladi, koja ga uloži kao što si predložio u neki autoput, to remeti preraspodelu sredstava u društvu. Zašto baš autoput za Makedoniju? Zašto bi to bila najbolja investicija? Koliko će to onemogućiti ili poskupeti druge projekte koji bi bili odrađeni da država ne gradi taj autoput?

Isti slučaj kao sa poljoprivrednim subvencijama, koje drže više ljudi u selima nego što bi ih bilo bez njih.

Drugim rečima iako poklon izgleda kao dobra ideja to ustvari može da bude i trojanski konj ako vlada investira. Privatne i državne investicije jednostavno ne mogu da se porede jer su ciljevi jako drugačiji. Profit i glasači nisu isto. Teorija javnog izbora to sjajno objašnjava.