Pages

11 June 2007

Stiže račun

Još malo pa će stići račun za rusku podršku po pitanju Kosova. Premijer Koštunica kaže da će Rusi imati prioritet pri prodaji akcija NIS-a. Razlika između toga koliko plate i onoga koliko bi platio najbolji ponuđač da je sve čisto predstavlja račun za njihovu podršku.

Ako oni preuzmu NIS, nisam optimista po pitanju ukidanja famozne uredbe.

5 comments:

Lazar Antonić said...

Ja nemam da platim.

Marko Paunović said...

Mislis da ce neko da te pita?

Lazar Antonić said...

Pa teško će proći ta inicijativa. Na osnovu kog zakona će dati prioritet?

Koštunica je uvek govorio da Kosovo nije moneta za potkusurivanje. Zato me je sada iznenadio ovom glupošću. Spreman je da radi upravo ono zbog čega je kritikovao druge.

Marko Paunović said...

Sve to moze da se sredi kroz tenderske procedure, odnosno kroz bodovanje....

Recimo, 20 (od 100 ukupno) bodova moze da se da onome ko moze da "garantuje snabdevenost trzista", a to se ocenjuje na osnovu naftnih rezervi kojima raspolaze. Time ruskim firmama dajes veliku prednost (20% u startu) u odnosu na MOL, OMV ili Hellenic.

Tome dodas jos 10 bodova za "kvalitet odnosa u prethodnom periodu" gde ocenjujes to kakva je bila saradnja sa tom firmom, a to meris time od koga je i koliko NIS kupovao naftu ranije.

Kada vide takve uslove, niko drugi ni nece da se javi. Mozemo samo da se nadamo da ce nekoliko ruskih firmi konkurisati i da ce biti makar neke konkurencije.

Druga opcija je da jednostavno kazes da na tenderu mogu da ucestvuju samo firme sa XXX barela nafte u rezervama.

Anonymous said...

A jel' čita neko ove postove osim vas/nas nekoliko? Izgleda da tražnja nije velika, pa time ni cena/vrednost. Ili je opet narod kriv?