Pages

19 June 2007

Politička relevantnost državnog zaduživanja

Ako sam u prethodnom postu bio u pravu, a mislim da jesam, onda se postavlja pitanje - a zašto se države uopšte zadužuju? Odgovor je jednostavan i uglavnom glasi - kako bi povećali verovatnoću opstanka na vlasti.

Kada bi birači bili racionalni, onda bi oni videli da je "zaduživanje sada" jednako "porezi posle", pa bi bili protiv nekih zaduživanja kao što su sada protiv nekih povećanja poreza. Međutim, oni to uglavnom ne shvataju, tako da političari imaju jak motiv da sada troše, a da se naknadno plaća. Oni žele (sasvim racionalno, btw) da njihova vlada gradi puteve, pravi bolnice, povećava plate u javnom sektoru na račun nekih budućih vlada.

Ako uspeju od kreditora da izdejstvuju dovoljno dugačak grejs period (bar do sledećih izbora) onda mogu da uživaju u svim političkim koristima zaduživanja, a da ne moraju da snose apsolutno nikakve političke troškove - to ostavljaju narednim vladama.

6 comments:

Anonymous said...

Mozda poredjenje i nije na mestu ali odovor bi trebao da bude isti kao i na pitanje zasto se recimo jedno preduzece ili fizico lice zaduzuje?

Imam izbor- odvojicu 2 meseca preko leta ne bi li radio i zaradio pare da bih mogao da dovrsim studije ili cu recimo da uzmem kredit ne bi li ta dva meseca potrosio na ucenje i zavrsio fakultet ranije.

Istina drzava se mnogo cesto zaduzuje neracionalno ali to nije slucaj uvek.

Zaduzivanje je jednostavno cesto ekonomski jako isplativo.

U vezi prethodno posta cini mi se da je ozbiljno pojednostavjenje da je svejedno kako ce se drzava finansirati.

Stampanje novca (ovo ce zvucati kontraverzno) je, recimo, ubedjivo najefikasniji nacin na koji drzava moze da se finansira. Naravno pod uslovom da postoji rast GDP-a i samo do odredjene granice.


Igipop

Marko Paunović said...

Slazem se da nisam uopste pomenuo zasto je drzavno zaduzivanje drugacije od licnog. Dodacu u post. Hvala.

Andrej Stanimirović said...

Racionalan čovek treba da maksimizuje svoju potrošnju "javnih dobara" tj. da koristi u najvećoj mogućoj meri sve proizvode i usluge koje obezbeđuje država i da istovremeno na sve načine izbegava da učestvuje u njihovom plaćanju odnosno da izbegava da plaća porez.

Anonymous said...

naravno andrej. i mislim da, kada je potrosnja drzavnih dobara i usluga, su srbi prilicno racionalni :)

Anonymous said...

A boga mi i kada se radi o izbegavanju placanja poreza :)

Andrej Stanimirović said...

Voleo bih da mogu da se složim sa anonimous2. Na žalost, nivo javne potrošnje odnosno potrošnje države u Srbiji je ogroman za moj ukus finansira se upravo iz poreza nazvanih raznim imenima. Država je mnogo lukavija od stanovništva Srbije i cedi ih vrlo vešto. Javna potrošnja i prihodi javnih preduzeća ostvareni u uslovima nasilnog monopola takvi su da prosečni stanovnik Srbije od dva radna dana jedan radi za sebe a drugi za državu. Jadno. Bedno.