Pages

03 June 2007

Odliv mozgova

Ali ne iz Srbije, nego iz Nemačke. Independent piše da je prošle godine emigriralo 155 hiljada Nemaca, uglavnom visokoobrazovanih, lekara, pravnika, menadžera, naučnika. Destinacije su na prvom mestu Švajcarska, na drugom SAD, na trećem Austrija.
Šta sve porezi mogu da ti urade.

6 comments:

Anonymous said...

zato ce pokusati da dalje proguraju fiskalnu harmonizaciju, minimalni corporate tax rate itd

Lighthouse said...

Nadam se da neće. Nadam se da je s prošlogodišnjom smenom kancelara Nemačka stala na nizbrdici. Nažalost, nije još krenula u oporavak, a možda s ovakvom konstelacijom političkih snaga (pata karte između demohraišćana i socjaldemokrata, a liberali u opoziciji) to i ne može pre narednih izbora.

U Švajcarsku ili SAD iz Nemačke ide onaj ko hoće niže poreze i manje regulacije (a to su oni najproduktivniji), a u Austriju (gde porezi nisu ništa niži nego u Nemačkoj) uglavnom onaj za koga u Nemačkoj nema posla za nemačku platu, pa ide tamo gde posla ima za nešto manju platu (a opet ne mora učiti jezik i ne znam kako se prilagođavati novoj sredini).

Marko Paunović said...

Mislim da je najveci broj imigranata iz Istocne Nemacke, ako je to uopste bitno.

Marko Paunović said...

emigranata...

A imigranata jos uvek ima... Pitanje je i sta ta statistika prati. Ako Srbin ode iz Nemacke u Austriju, kako se to registruje? Ili ako se Grk vrati u Grcku.

Slaviša Tasić said...

Verujem da se registruju Nemci po državljanstvu, a pošto se u Nemačkoj to teško dobija, većina su verovatno rođeni Nemci.

Anonymous said...

U stvari prica o emigraciji je pre prica o imigraciji. Naime Svajcarci su ti koji broje. I uglavnom kukaju jer ta emigracija za razliku od one sa Balkana zauzima najbolja radna mesta.

Igipop