Pages

19 April 2007

Francuski predsednički kandidati i obrazovanje: sve, sve, ali plan...

Na sajtu Liberte Cherie urađena je analiza programskih orijentacija glavnih kandidata na francuskim izborima (22. april). Pokušali su da pronađu zrnce liberalizma u predsedničkim programima. Vrlo deprimirajući rezultati! Iz najliberalnije uzdanice, Bajroa, vrišti socijalizam na sve strane.

Evo priče o obrazovanju.

„Školski plan“ (carte scolaire) predstavlja važnu tačku na agendama. To je rigidni sistem geografskih školskih „parcela“ koji služi kao okvir za upravljanje upisom učenika, brojem odeljenja, zapošljavanjem nastavnika i sl. Upis učenika u škole baziran je striktno na mestu stanovanja roditelja. Da bi se zaobišao sistem, roditelji pribegavaju lažnom prijavljivanju boravka kod rođaka u zoni kojoj željena škola pripada. Ili kupuju stan u poželjnoj zoni, pa cene nekretnina skaču zahvaljujući tome...Naravno da ovo konstantno reprodukuje neverovatno segregirani sistem, koji na feudalan način vezuje učenike za loše škole.

Sarkozi i Le Pen zalažu se za ukidanje Školskog plana, a Segolen Roajal takođe zastupa reformu. Zanimljivo je da se Bajro protivi ukidanju ovog školskog feudalizma, što je u koliziji sa zvaničnom pozicijom liberalne stranke Alternative Liberale, koja ga je podržala. On se zalaže za klasične trećeputaške reforme u pravcu veće pedagoške autonomije škole, stavljanja učenika u fokus itd. Ukratko, mlaćenje slame oko marginalnih stvari.

Na kraju ću pomenuti još nešto vrlo bitno u vezi sa obrazovanjem: Le Pen predlaže sistem finansiranja „po učeniku“, umesto sistema direktnog finansiranja škola. Zar Žan-Mari treba da im kaže?

3 comments:

Anonymous said...

Ajde napisi nesto o ekonomskim programima kad vec pratis sve to. Kakvi su Bajru i Sarkozi? Jel ima neke nade?

Suzana Ignjatović said...

Polako, bice u sledecoj epizodi :-) Do nedelje planiram da pokrijem jos nekoliko kljucnih stvari, ukljucujuci ekonomiju. Cisto da bratski pomognemo Mili Aleckovic i dijaspori...

Anonymous said...

Ja mislim da je najliberalniji Sarkozi. Cini mi se da planira neko smanjenje poreza, a pored toga ovaj Bajru se, ako sam dobro razumeo zalaze za proporcionalni izborni sistem, vecu ulogu vlade itd, Po meni je za Francusku najbolje da ima dvostranacku politicku scenu u sto vecoj meri, tako da ja navijam za sarkozija a i inace mislim da ce on ili Bajru dobiti izbore.