Pages

18 February 2007

(Pre)vaspitačica

Francuska država je pokazala kako socijalno inženjerstvo ume da bude višeslojno i nadasve pravedno. Kao što znamo, uvedena je fašistoidna totalna zabrana pušenja na javnim mestima (prelazni period do 2008). Država se, kao dobra majka, odlučila da kompenzuje eventualne gubitke lokalima tako što će smanjiti poreze na flipere i slične sprave (umesto 92 biće 5 evra po aparatu). Planira se i podsticanje zapošljavanja u ovom sektoru. Draga mama, i dalje dozvoljava dečici da budu zavisnici! Nema veze što postoje mnogo jači naučni dokazi o aktivno/pasivnoj štetnosti poker-aparata, flipera, igrica i sl. nego od pušenja. Ali, kao što znamo, socijalni inženjering nema veze sa naukom, samo se tako češlja. Retorte su političko sredstvo, ništa više...

3 comments:

Anonymous said...

Nervira me sto ostavljas tekstove na francuskom

Suzana Ignjatović said...

kad god je moguće pronaći paralelni tekst na engleskom, ja referišem na engleski tekst (eventualno stavim i francuski). Nažalost, to nije uvek moguće, ova priču je Molinari institut preuzeo od francuskog Echo-a. Molinari ponekad daje vesti i na engleskom, naročito neke bitne izveštaje.

Izvinjavam se čitaocima kojima ne znači puno link ka francuskom tekstu. Moje intelektualno poštenje me tera da stavim izvor, koji ne može uvek da bude na engleskom, kao što rekoh. Ipak mislim da zbog toga ne treba ograničiti debatu isključivo na ne-frankofone izvore. To bi bila šteta, Francuska je nepresušna fontana bisera za libertarijance.

Anonymous said...

Ok, izvinjenje prihvaceno ;)