Pages

13 February 2007

Politički liberal?

U suštini cenim Slobodana Antonića i verujem da je u sada već čuvenom tekstu Misionarska inteligencija bio u pravu. Njegova načelna pozicija poslednjih godina je bila da je on politički liberal koji kao takav brani vladavinu zakona, a protivi se tome da se samovolja elita na vlasti opravdava modernizacijom, reformom, priključenjem EU. Slažem se.

Ali pogledajte ovaj njegov tekst u današnjoj Politici. Prvo što od liberalizma, ako ga je bilo, nije ostalo ništa. Pojedinca je zamenio neki viši, takozvani nacionalni interes. Ako se mora izabrati između dva, onda je ovaj odeljak bliži fašizmu:
Док његова уста кажу „то ионако није наше”, његове очи одају да мисли „то није моје, баш ме брига”. Док његова уста кажу „ко је икада тамо био”, његове очи кажу „ја тамо никада нисам био, шта се мене то тиче”. Док његова уста кажу „за тим жале само попови и митомани” његове очи говоре „ја ионако мрзим попове, једна црква више или мање, свеједно ми је”. Док његова уста кажу „много су већи проблем редови пред страним амбасадама”, његове очи говоре „зар ја да чекам у реду због тог Косова, до врага с њим”!

Ali pročitajte tekst do kraja da vidite bizarno poređenje Srbije sa silovanom devojkom, a onda još i Miki-Palma-Vujovićevska priča o pamćenju i osveti.

15 comments:

Lighthouse said...

Meni Antonićev komentar (naročito njegov kraj) izgleda kao pretnja svima u Srbiji koji se zalažu za nezavisno Kosovo, ili za priznavanje te nezavisnosti od strane Srbije. Pa je stoga njegov nastup ne misionarski, nego konkvistadorski.

Uzgred, mislio sam i ja tada (2002) da se malo preteruje s pljuvanjem po nacionalizmu i zakeranjem kako se (navodno?) posle 5. oktobra ništa nije promenilo. Ali, 12. mart 2003. i sve što je bilo posle njega su me razuverili. Sonja Biserko je, suštinski, bila u pravu (mada je, s druge strane, tek tog dana shvatila s koje je strane bio ubijeni Zoran Đinđić).

Mislim da ne mogu sve ideologije biti jednako legitimne, pa ni jednako legalne. I ne mislim da sam zato manje liberal. Ideologije koje su se dokazale kao neprijateljske slobodi do te mere da su putem diktature, spaljivanja "veštica", terorizma, genocida itd. gušile/guše slobodu i svaku mogućnost promene (fašizam, nacizam, komunizam, verski fundamentalizmi/integrizmi) treba da budu zabranjene a njihovi zagovornici kažnjavani i sprečavani da javno iznose svoje stavove.

"Misionarstvo" kome je jedini program sloboda (od progona po nacionalnoj, verskoj ili rasnoj osnovi) nije isto što i bilo koje drugo misionarstvo (koje propagira neki poseban program). I uostalom, šta je toliko loše u misionarstvu kao takvom, zar se ono može porediti, a kamo li smatrati moralno ili intelektualno inferiornijim, od zalaganja za status quo u kome je zločin slavljen kao herojstvo, bahatost kao prostosrdačnost, a s druge strane sloboda žigosana kao izdaja i "odnarođivanje", a pristojnost kao prezir prema bližnjima?

Anonymous said...

Koliko god je to prepucavanje pre par godina (U vremenu mislim), bilo duhovito, toliko je ovo bizarno.

Steta a bio mi je simpatican tip, sada je totalno ukenjao. Razumem da je radikalizovao stavove, desava se, ali kako neko sa radikalizacijom stavova uspe da izgubi i duhovitost ne kapiram. Argumenti po strani ali stvarno je losije napisano nego sto covek ocigledno ume.

Sta uradi rakija coveku.

Anonymous said...

Lighthouse: "Ideologije koje su se dokazale kao neprijateljske slobodi....treba da budu zabranjene a njihovi zagovornici kažnjavani i sprečavani da javno iznose svoje stavove."

Da li po tebi u to spada Antonic? Da li je on a) fasista, b) nacista, c) komunista ili d) verski fundamentalista? Naravno da nije ni jedno od toga. Ali, naravno da nije ni poenta u tome. Poenta je da ti se ne svidja sta on pise, svrstas ga u jednu od tih grupa, a onda ga kaznjavas i sprecavas da javno iznosi misljenje.

Inace, ovo sto si ti naveo da se za to zalazes, sasvim te sigurno svrstava u jednu od te 4 grupe. I naravno da si zato manje liberal.

Da li se ja osecam kao silovana devojka? Naravno da ne, ali ako se Antonic tako oseca, ko sam ja da mu zabranim da to javno iskaze?

A da se Antonic izlupetao - izlupetao se. To uopste nije sporno.

Lighthouse said...

Marko, kad sam pisao o legitimnosti zabrane nekih ideologija i javnog zastupanja određenih stavova, nisam mislio na Antonića. Po meni on nije ni fašista, ni nacista, ni komunista, ni verski fundamentalista. Ne zagovara genocid, ne pruža otvorenu podršku zločincima (čime bi indirektno zagovarao zločin). Doduše, kritikuje, tačnije pljuje sve one koji bi da napada na slobodu ne bude, ali to je već njegovo pravo, kao što je i moje pravo da mi zbog toga bude najdublje odvratan. Doduše, čak i preti neistomišljenicima, ali ipak ne toliko otvoreno da bi ga se zbog toga moglo tužiti.

A ako misliš da sam manje liberal zato što mislim da nošenje majica s likom Hitlera, Staljina, Osame bin Ladena ili Ratka Mladića treba da bude kažnjivo, neka ti bude. Ja i dalje tako mislim, pre svega zato što ne želim da Srbija završi kao Vajmarska republika.

Anonymous said...

A da li treba zabraniti nosenje majica sa likom Lenjina, Ce Gevare, Tita, (sasvim jasno komunisti), Pape Jovana Pavla Drugog (gde ces veceg fundamentalistu od njega - doduse mozda je Benedikt XVI veci), Vladike Nikolaja, Jasera Arafata, Draze Mihajlovica, Milana Nedica, Zan Mari Lepena?

Jednostavno, mislim da nije dobro za slobodu da se ikome (pa makar i tebi za koga verujem da to ne bi zloupotrebio) prepusti da procenjuje koja su misljenja dozvoljena, a koja ne.

Lighthouse said...

Da ne ulazim u to gde stati sa zabranom likova na majicama, a negde se mora stati, i to bolje pre nego kasnije (tj. bolje zabraniti manje nego više). Ali, iskustva kazuju (npr. Vajmarska Nemačka) da je krajnje naivno dati potpunu slobodu zakletim i dokazanim neprijateljima slobode, jer kad se, koristeći tu slobodu dokopaju vlasti, više ništa ne može da se uradi da ih se ograniči ili osujeti. Kad ti neko maše pištoljem pred nosom i preti, nećeš čekati da zapuca, pa ni da ubaci metak u cev.

Sve ovo važi i za savremene neprijatelje slobode, od Kim Džong Ila, preko Ahmadinedžada, pa sve do Zločinačkog udruženja u Srbiji. Sve ih treba držati za reč, bar onda kad ozbiljno prete (a ne kao Antonić). Jesu li rekli da su Udruženje za podršku haškim optuženicima? Jesu li rekli da srebrenička groblja treba prekopati? Hapsi, ili bar otpuštaj iz državne službe, jer takvi će to opet da urade, samo naivan može zabijati glavu u pesak i ne verovati da će se to dogoditi.

Anonymous said...

Evo, sada vidim u Vremenu da je Teofil Pancic Antonica sustinski nazvao fasistom... I tako, malo po malo, zabraniste coveka! :)

Anonymous said...

U pravu si Marko, zabranili smo ga, ali si zaboravio da dodas da smo to ucinili u slobodarskom duhu :)

Anonymous said...

Uz dosta javne rasprave :)

Lighthouse said...

Zabranismo sirotog Antonića, proglasismo ga fašistom, i to sve u slobodarskom duhu. Pa eto, može nam se ;)

Anonymous said...

Pazi, ja koliko sam citao istoriju, niko nikoga nikada nije zabranio "zato sto iznosi drugacije misljenje" nego "zato sto izaziva mrznju", ili "zato sto poziva na nasilno rusenje poretka", ili "zato sto propagira opasne ideje".

Tako da je svako ogrnicavanje slobode izrazavanja u stvari u sluzbi sirenja slobode izrazavanja. Jer, ako ne zabranimo mi njih danas, zabranice oni nas sutra. Stari, dobri, double think.

Lighthouse said...

Šta predlažeš umesto toga? Da ih ne zabranjujemo sve dok oni nas ne zabrane, smeste u logor i pretvore u sapun, ili spale na lomači?

Anonymous said...

Da, upravo to. Sve dok oni koriste samo verbalne instrumente i mi da koristimo iskljucivo verbalne instrumente. To ti je ideoloski odgovor.

A prakticni odgovor je sledeci - ako uvedes zakonsku osnovu da recimo zabranis "govor mrznje" onda ce policija moci sasvim legitimno da pohapsi ceo vrh LDP-ove koalicije zbog igranja uz pesmu "spasi Srbiju i ubij se, Kostunice". A to, pretpostavljam, ne zelimo ni ti ni ja.

Slaviša Tasić said...

Tako je, uvek se hapsi sa nekim objašnjenjem, "rušenje poretka", "opasne ideje" itd.

I da pojačam argument, ni stvarne opasne ideje nikad nisu eksplicitne. Hitler nije u predizbornoj kampanji rekao da hoće da ubije 6 miliona Jevreja nego da Nemci treba da povrate dostojanstvo itd. Ali kako predvideti potencijalnog Hitlera? Hapsiti svakog ko galami, za svaki slučaj?
Na kraju stvarno dođeš to toga da ako baš ne hapsiš Antonića onda ga opominješ, podsećaš...

Lighthouse said...

Marko,
1. Toliko samoubilački raspoložen nisam. Gde god budem u prilici, glasaću za to da se ograniči sloboda onima koji otvoreno govore da će me strpati u logor, ubiti, spaliti na lomači, ili prerano odvesti za sobom u raj/pakao.
2. A praktično? Pa neka i zabrane LDP-ovcima da pevaju "Spasi Srbiju ... Koštunice" (btw, ja to nikad ne pevam, više mi se sviđa "... umij se ..."), LDP će imati čime da se bavi i bez te pesmice. A čime će se baviti Udruženje za zaštitu haških begunaca, ako im se zabrani da se bave zaštitom haških begunaca?
3. Policija će pohapsiti, ili već šta, ceo vrh LDP ako procene da to mogu uz vrlo malo političke štete, a ne zbog jedne pesmice. Dokle god DSS glumi promotera evropskih vrednosti (tj. dok ih ne izbace iz EPP), LDP može da peva šta hoće. Posle, neće moći ništa da peva, to je uostalom, između redova rekao i Antonić. Tako je to u ovoj zemlji u kojoj nema ni V od vladavine prava.

Slaviša, ne razumem zašto umesto strpljivog traženja one tanane granice na kojoj se "van svake razumne sumnje" može prepoznati neki budući spaljivač 6 miliona nevinih ljudi, vi bacate (misaono) koplje u trnje i rušite carinarnicu? Na primer, Ahmadinedžad je jasno rekao šta hoće i kako i čime to misli da ostvari. Pitanje je samo kada. Zar nekakva kazna (bar sankcije UN?) ne bi trebalo biti najlogičniji odgovor onoga što (ma koliko kilavo, nedosledno, licemerno, itd) na ovoj planeti predstavlja vladavinu prava? Ili da svi sedimo i skrštenih ruku čekamo da prvo vidimo vatrenu loptu iznad Grada?