Pages

15 January 2007

Ulaganje u obrazovanje?

Kada vidim kako "efikasno" može biti konstantno i rastuće ulaganje u obrazovanje, stvarno ozbiljno posumnjam u ekspertizu ljudi iz mnogih srpskih stranaka. Bar što se tiče obrazovanja.

Politiko-guruima koji nas navlače da meditiramo uz mantru Ulaganje u obrazovanje = bolje obrazovanje, evo malo razočaravajućih podataka. Ovu Plemenitu Istinu obaraju podaci iz jednog srodnog obrazovnog sistema (makar po efikasnosti). Poslednjih 30 godina u Francuskoj cena školovanja učenika osnovne škole povećana je za 80%. To je imalo sledeće efekte: 6% sedamnaestogodišnjaka danas ima ozbiljne teškoće u čitanju, a 60 000 mladih napusti obrazovni sistem svake godine bez kvalifikacija.

5 comments:

Anonymous said...

Mislim da je ipak malo nategnuto tumaciti losiji kvalitet skolstva time sto se vise para trosi. Verujem da vise trosenja ne moze da poboljsa situaciju, ali mislim da ne moze ni da je pogorsa.

To je pre rezultat neceg drugog - recimo veceg broja emigranata u drzavnim skolama, ili cak odlazak pametnije dece u privatne skole, usled boljeg standarda (ako je to u Francuskoj uopste moguce)...

Suzana Ignjatović said...

Sustina je u tome da je kvalitet slab UPRKOS tome sto se vise para trosi. Sto znaci da nesto u sistemu gadno ne valja. Ulivanje i dolivanje para u drzavno skolstvo bez ozbiljnih procena, vec zbog pritiska snaznih nastavnickih sindikata (sto je apsolutno ista stvar kod nas) i demagogije, ne vodi nikuda.

Koliko su Francuzi povecali lovu za nastavnicke plate, trebalo bi da sibaju Koreju na testiranjima kakvo je PISA. a oni su tek osrednji, koliko se secam.

A kada pominjes uzroke, nije bas da se indirektno ne moze izvesti linija koja vodi od velikih plata do loseg skolstva. U Francuskoj se sada bore sa uzasno velikim absentizmom i javaslukom nastavnika, zabusavanjem i privatnim casovima (zvuci poznato?) a koji inace rade samo pola radne (francuske)nedelje, imaju neverovatne privilegije...A klinci u osnovnoj skoli imaju opterecenje kao u srednjoskolci...Sve je to deo iste price, ergo, pare su definitivno deo problema (narocito onog sindikalnog, buduci da plate uvek cine 70-80 posto tog famoznog ulaganja u obrazovanje).

Vrlo slicna prica je sa zdravstvom. Ali da ne davim ovde o tome...

Anonymous said...

Ok, ali da li mislis da bi smanjivanje troskova za obrazovanje poboljsalo situaciju?

Moja pretpostavka je da se nista ne bi promenilo.

Anonymous said...

Sa markom se slažem.

Anonymous said...

"Sustina je u tome da je kvalitet slab UPRKOS tome sto se vise para trosi"

Pa ti nisi postavila podake PRE i posle povecanja finansijskih ulaganja, da bi mi to fino i lepo zakljucili.