Pages

26 December 2006

Politička orijentacija akademije

Uvek je zanimljiva rasprava o političkoj (i svetonazornoj) orijentaciji akademije. Generalno, ekonomisti jesu najmanje levi, sociolozi i antropolozi jesu najviše levi.


Dokaz: istraživanje o američkoj akademiji. Radili ga Daniel Klein sa GMU i Sharlotta Stern. Nosilac projekta je SAFI, Swedish Institute for Social Research. Ko kaže da ne može i nešto drugo da cveta u Švedskoj osim bračnog para Myrdal?

4 comments:

Marko Paunović said...

Grafikon sam dosta govori.

Medjutim, cini mi se da sam grafikon ima najmanje dva problema sa generalizacijom, od kojih jedan naglasava razliku u liberalizmu izmedju ekonomista i "ostalih" (pitanje nije "koliko si liberalan", nego "koja stranka ti je bliza"), a drugi ga mozda smanjuje (anketirani su samo profesori).

Prvo, sto se tice naglasavanja razlike... Ako (cini mi se razumno) pretpostavimo da su ekonomistima bitnija ekonomska pitanja (recimo porezi), a "ostalima" socijalna pitanja (recimo abortus), onda mozemo pretpostaviti da je i veliki deo "ostalih" liberalan, ali da je, u izboru izmedju Republikanaca i Demokrata izabrao Demokrate jer su oni blizi njegovoj poziciji na, za njih, najvaznijem pitanju. Mnogim liberalnim ekonomistima jednostavno nije mnogo bitno to sto Republikanci traze da se zabrani abortus, a liberalnim sociolozima jeste.

Sto se efekta smanjivanja razlike tice, radi se o tome da je ovde anketiran samo onaj deo profesije koji se bavi predavanjem na univerzitetu. Sustinski, moguce je da su ostali ekonomisti jos liberalniji, a ostali "ostali" su jos neliberalniji.

Suzana Ignjatović said...

Reč je o političkoj orijentaciji, a ona nije loše polazište za dalju priču o svetonazoru.

Inače, naravno da je ovde reč samo o akademiji, kao što sam rekla u naslovu. Istraživanje je rađeno na populaciji univerzitetskih profesora. To je jedna specifična ekipa sama po sebi (ne samo ovde!). Profesorska profesija, uh...

Evo moje pretpostavke o sličnostima sa njihovim dalekim rodjacima (ekonomisti, sociolozi itd)koji rade u profitnom sektoru ili drugde: jaz između akademije i neakademije među ekonomistima verovatno je veći nego između akademije i neakademije među sociolozima. Govorimo na nivou izbornog ponašanja.

A Srbija? Uh, teško pitanje. Ovde su najjasnije profilisaniji sociolozi-penzioneri, oni aktivni uglavnom su neosvešćeni. Naravno, ima nekoliko superosvešćenih levičara. Mada, sve to deluje jadno u odnosu na USA. Ekonomisti?

Marko Paunović said...

Sada sam ponovo pogledao grafikon i nesto me je iznenadilo. Kako to da su istoricari tako "levi"?

Nekako, logicno bi mi bilo da ljudi koji se bave istorijom budu konzervativni, pa samim tim naklonjeni Republikancima... Zar ne?

Suzana Ignjatović said...

Mozda siroti istoricari u USA odaberu neke kurseve sa socioloskih katedri, pa se tamo zaraze. Cini mi se da je levicarstvo istoricara (narocito onih koji su, kao, face) prilicno uobicajena stvar u svetu (francuski analisti?). Eto jos jedne prednosti naseg feudalnog sistema skolstva. Tako srpski istoricari nece zakaciti taj virus sa treceg sprata (katedra za sociologiju na FF)