Pages

05 November 2006

Libertarijanci i američki izbori

Za koga će glasati libertarijanaski glasači na američkim midterm izborima za neki dan?

Zvuči kao neko kuroizitetno pitanje, ali nije. Po sondažama javnog mnenja libertarijanski glasači čine najmanje 13% američkog elektorata. U poslednje vreme oni labave alijansu sa republikancima zato što ovi nisu ostvarili obećanja o smanjenju državnog intervencionizma i potrošnje, a i doveli su u pitanje neke građanske slobode.

Ipak, velika bi greška bila da glasaju za demokrate. Oni čak i ne kriju da im je prevashodni cilj da povećaju poreze i državnu potrošnju. A što se tiče vojnog intervencionizma, oni su uvek radije pokretali ratove od republikanaca. To što sad kritikuju rat u Iraku samo govori da im je zgodno da lešinarski opale po tome u predizbornoj kampanji.

Koliko god čak i ovde bili ambivalentni, mislim da libertarijanci nemaju drugi izbor nego da nastave alijansu sa republikancima, i nadaju se da će tamo prevladati Regan-konzervativci, a oslabiti ovi učenici Bila Kristola koji je ismevao starinske konzervativce zbog njihove opreznosti i zazora prema državi, a čiji sledbenici sad koriste tu igračku (državu) vrlo rado kako vidimo. No, još strašnija iluzija bi bilo očekivanje da će Hilari Klinton biti bolji saveznik. Republikanci nemaju razumnu političku alternativu u Americi, čak ni ovakvi kakvi su danas.

2 comments:

Anonymous said...

Slazem se da su republikanci i dalje bolja opcija od demokrata. Medjutim, mislim da je cilj analiza poput ove poslednje Cato-ve da zabrinu republikance i da im skrenu paznju.

Jasno je da ne treba podrzavati demokrate. Ali je isto tako jasno da ne treba ni bezuslovno podrzavati republikance i da im treba reci: "Ako vi nastavite ovako, nama ni pojedine demokrate nisu daleko". Realno, nisu sve demokrate blesave poput Hilari, ima i tamo normalnih ljudi. Doduse, ne mogu sada da se setim ni jednog....

Slaviša Tasić said...

Samo što ovi republikanci ozbiljno prete političkim slobodama. Ekstremizovali su se religijski a troše kao demokrate. Sada se pravo na abortus ozbiljno dovodi u pitanje, gej venčanja već ne prolaze nikako. Bush je u FDA postavio bivšeg sveštenika koji je uveo regulaciju da morning after pill može da se uzme samo uz recept doktora, što onda naravno traje nekoliko dana i gubi smisao...
Da ne pominjem sto su tvrdoglavi u Iraku i idu glavom u zid tri godine. Ne znaci da bi demokrate bilo sta bolje uradile, ali ovi su definitvno zasluzili kaznu.
A demokrate u kongresu ne mogu da nanesu veliku štetu dok je Bush u beloj kući. Sada će početi da upotrebljava veto.