Pages

28 August 2006

Konzervativci i Margaret Tačer

Britanski konzervativci su po novim istraživanjima konačno pretekli Laburiste.

Pogodite kako?

Distanciranjem od Margaret Tačer!

Lider stranke Dejvid Kameron je izjavio da je stav Tačerove o Mendelinom Afričkom nacionalnom kongresu kao terorističkoj organizaciji bio "pogrešan". On je takođe odstupio od pro-tržišnog pristupa ekonomiji, i sve više naglašava tipične levičarske teme poput globalnog zagrevanja i državne pomoći afričkim zemljama.

Ironično je da se slična stvar dešavala 90-ih godina samo u suprotnom smeru: Toni Bler i laburisti su morali da usvoje mnogo toga od tržišne filozofije i programa Konzervativne stranke, i da uz velike unutrašnje otpore napuste nasleđe stare Laburističke stranke, da bi se približili srednjem biraču.

Danas konzervativci idu drastično ulevo, što pokazuje samo da se britanski srednji birač pokrenuo ulevo. U postojećoj situaciji (što je vidljivo već nekoliko godina) Toni Bler je ubedljivo najliberalniji britanski političar. Nije čudo da je Megi svojevremeno rekla da će "Britanija biti bezbedna u rukama gospodina Blera".

2 comments:

Anonymous said...

ali bler uskoro odlazi, a onda?

sjajan blog koji se bavi britanskom politickom scenom : http://eureferendum.blogspot.com/

Anonymous said...

mislim da ovde gresis. ne mora da znaci da to sto prica istovremeno i misli. Kamerona je podrzao IDS i sama Megi, ako ne direktno onda preko ovog prvog. Pored toga kameron je pricao i o potrebi da se porez na dohodak ucini "ravnijim" itd. Samo covek hoce da skupi vise glasova cini mi se, ne idu oni tako drasticno ulevo. Sta je uradio po pitanju napustanja narodnjaka?