Pages

01 December 2006

Epidemija trovanja nastavljena

Pitanje: šta je zajedničko sledećim ljudima:

1. Viktor Juščenko, predsednik Ukrajine.
2. Aleksandar Litvinenko, bivši agent KGB.
3. Jegor Gajdar, bivši ruski premijer.
4. Ana Politovskaja, ruska novinarka

Jedina zajednička svojstva ovih osoba su činjenica da su se jako zamerili Caru Vladimiru, i drugo, da su svi bili otrovani od strane "nepoznatih počinilaca" (osim Politovskaje koja je ubijena iz vatrenog oružja).

U sledećem članku, ima dosta zanimljivih detalja o Litvinenkovom slučaju, ako i nekim novim "saznanjima" u istrazi o njegovoj smrti. Bivši agent FSB (naslednice KGG) Trepaškin je još 2002 upozorio Litvinenka da je Putin oformio eskadron smrti za ubijanje svojih političkih protivnika, i da je on, Litvinenko, na spisku za likvidaciju. Trepaškinu je od strane FSB bilo ponuđeno da uđe u tim koji je trebalo da likvidira Berezovskog i Litvinenka što je on odbio. Kasnije je uhapšen zbog "odavanja državnih tajni", odnosno prodaje Britanciam nekih informacija o ulozi ruskih bezbednosnih službi u terorističkim napadima u Moskvi.

Takođe, u članku saznajemo da je otrovan i italijanski profesor Mario Skaramela koji je večerao sa Litvinenkom kobne noći. On je po navodima iz članka istraživao veze italijanskog premijera sa KGB, gde je od Litvinenka tražio dokaze za to.

Ali, vest dana ili nedelje je ipak da je Jegor Gajdar, bivši premijer takođe bio otrovan u Irskoj, negde u slično vreme kad i Litvinenko, i da lekari isključuju mogućnost prirodnih uzroka trovanja. Dakle, i njega su otrovali "nepozanti počinioci". Samo je procenjeno da bi bilo suviše opasno ubiti ga sasvim, pa je Gajdar, kao i Juščenko, samo "opomenut".

Ima li više sumnje ko je trovač?

7 comments:

Anonymous said...

a koji je putinov motiv za gajdara

Ivan Jankovic said...

politicki protivnik pred skore izbore. "Nedovoljno ozbiljan protivnik koji ga ne ugrozava"? Da li je Stambolic zaista realno ugrozavao Slobu?
Da li i za Juscenka nedostaje motiv?
Licno ne verujem u tu pricu o odmetnutim sluzbama bezbednosti. Ako je zaista tako, onda je Putin morao da ucini nesto da ih reorganizuje i odgovoran je za delovanej svojih sluzbi. Ali, on je, kao iskusni kgb-ovac, zapravo ujedinio sve tajne sluzbe pod kapom FSB.

Slaviša Tasić said...

Kakav mu je Gajdar politicki protivnik. Putin nece vise ucestvovati na predsednickim izborima a i nema stranku za parlamentarne. Mozda ga samo interesuje da se uvali u Gazprom.

Ivan Jankovic said...

Ja nisam siguran da se Putin nece kandidovati. Ne znam da li je nesto rekao o tome konacno. Ko ce ga spreciti ako odluci da promeni Ustav i kandiuje se? Javno mnenje? Opozicija? Amerika?

Jasno da FSB/KGB stoji iza svih trovanja. To je njihova vrlo stara taktika oprobana i primenjivana siroko jos za vreme Hladnog rata. Ili im Putin naredjuje (u sta ja intimno verujem) ili rade nezavisno od njega, sto je jos gora varijanta, jer je onda Putin samo nemocna marioneta KGB-a koja ne vodi svoju politiku.

Najmanje mi logicno izgleda prica da "tajkuni" truju i ubijaju ljude koju smetaju Putinu.

Anonymous said...

a ti vise nisi za putina?

Ivan Jankovic said...

Ne, odavno nisam za njega. U pocetku mi se cinilo da ljudi poput Ljube Sirca ili Geralda Posta, koji su tvrdili da je rec o manijaku koji samo zeli da obnovi sovjetsku imperiju, preteruju. On je poceo je sa nekim pro-market reformama, sto je mnoge, ukljucujuci i mene, navelo da poverujemo da ima nesto od njega. Ali, sta danas da kazemo za coveka koji je u medjuvremenu nacionalizovao vise od pola ruske privrede, progoni (verovatno i truje) svakog ko ista zucne protiv njega, i kaze da je "nestanak Sovjetskog Saveza bio najveca geopoliticka greska XX veka". Nesto cudna sto sam ja protiv takvog coveka?

Danas se potpuno slazem sa politickim psihologom Geraldom Postom koji je tvrdio da Putin ima identican mentalni sklop kao Milosevic. To je takticar i makijavelista sposoban da se odrzi na vlasti, ali covek vrlo ogranicene vizije.

Ivan Jankovic said...

I dodatno, spijunska paranoja - posto sam ja spijun i spijunski mentalni sklop, onda su i svuda oko mene sve sami spijuni i zaverenici koji mi rade o glavi: od "tajkuna", poreko NGO, novinara, opozicije, bivsih spijuna, stranih drzavnika itd.